Hrono ishrana pomaže kod metaboličkih poremećaja i podrazumeva konzumiranje namirnica u odgovarajućem delu dana, kako bi se iskoristila njihova energetska vrednost na pravi način i kako bi zadovoljile sve potrebe organizma, bez skladištenja masti u telu.

Detaljne predloge hrono jelovnika kao i objašnjenje principa hrono ishrane dao je dr Alen Delabo u svojoj knjizi "Hrono ishrana na francuski način" u izdanju Vulkana.

Ovaj doktor medicine i hrono nutricionista se pored upravljanja Odsekom za klinička istraživanja IREN'S, bavio i nastavom na Univerzitetu u Burgonji u cilju edukacije svojih francuskih i stranih kolega u vezi sa hrono ishranom.

Dr Alen Delabo, tvorac hrono ishrane: napravite lični hrono raspored jela tokom dana po ovom proračunu...

Evo jednog predloga dr Delaboa koji daje u knjizi "Hrono ishrana na francuski način", za slane palačinke od heljdinog brašna i maslinovog ulja:

Sastojci:

  • 1/2 suvog kvasca
  • 125 g heljdinog brašna
  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • 250 ml mlakog mleka
  • 2 jajeta
  • 100 g rendanog ementalera
  • so i mleveni biber (po ukusu)

Priprema:

" Veče pre: dodati rendani ementaler i dobro promešati. U činiji pomešati brašno i kvasac. Dodati prstohvat soli i pobiberiti. Formirati udubljenje u sredini i staviti jaja. Promešati lagano varjačom. Sipati malo-pomalo mlako mleko, neprestano mešajući. Dodati rendani ementaler i dobro promešati.
Ostaviti testo 1 sat na sobnoj temperaturi (pokriti folijom i staviti u frižider).
Ujutro: u tiganju za palačinke zagrejati na umereno jakoj vatri maslinovo ulje i dodati malu kutlaču testa. Razliti testo ravnomerno po tiganju. Pržiti svaku palačinku otprilike 20 sekundi sa svake strane.
Na plitak tanjir staviti 8 palačinaka."

Izvor: Lovesensa