Sastojci:

  • 4 šolje narendane šargarepe
  • 2 šolje pšeničnog brašna (integralnog)
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • pola kašičice soli
  • 1 kašičica cimeta
  • četvrtina kašičice đumbira u prahu
  • 1 i po šolja smeđeg šećera (ili nekog drugog zaslađivača)
  • 3/4 šolje suvog grožđa
  • 1/2 šolje seckanih oraha
  • 1 šolja nezaslađenog soka od jabuke
  • 1 šolja ulja uljane repice

Za glazuru:

  • 1/3 šolje maslaca
  • 1/3 šolje kremastog sira
  • 2 + trećina šolje šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. U velikoj činiji pomešajte sve suve sastojke. Dodajte sok od jabuke, ulje, šargarepu, suvo grožđe i miksajte dok se sve dobro ne poveže. Ulijte u podmazanu tepsiju i pecite 40 do 45 minuta ili dok čačkalica ubodena u sredinu kolača ne izađe čista.

Kako su šargarepe postale narandžaste...

Neka se kolač hladi u posudi oko 10 minuta, a zatim ga lagano okrenite na stalak za hlađenje. Neka se ohladi u potpunosti pre dodavanja glazure. Da bi se napravila glazura umiksajte na srednjoj brzini maslac i sir.

Odresci od seitana s prelivom od šargarepe i đumbira...

Dodajte sav šećer za glazuru i nastavite miksajte još malo dok smesa ne postane glatka i kremasta. Dodajte vanilu pa ponovno promešajte. Stavite kolač u frižider.

Izvor: Atma.hr