Kako da uspešnije ispečete hleb sa zahtevnijim, bezglutenskim brašnima, savetuje Anamaria Laslo, koja od rođenja boluje od celijakije.

Odnedavno, nakon završetka Gluten-Free Akademije u Italiji, Anamaria organizuje radionice kuvanja bez glutena kao i gastronomske izlete s degustacijama bezglutenskih proizvoda. Donosimo vam tablicu za lakše snalaženje s bezglutenskim brašnima:

Vrsta brašna: BELO PIRINČANO BRAŠNO

Slaže se uz: krompirov, kukuruzni i tapioka skrob.

Namena: fino mleveno za tempure, kekse, kolače, prhka i krhka testa, hleb, krekere

Vrsta brašna: SMEĐE PIRINČANO BRAŠNO

Slaže se uz: tef, heljdu, sirak (sorghum dura).

Namena za: fino mleveno za tempure, kekse, kolače, prhka i krhka testa, hleb, krekere.

Ovaj šećer treba izbegavati više od ostalih: aditiv u brzoj hrani ugrožava zdravlje

Vrsta brašna: SOJINO BRAŠNO

Slaže se uz: pirinčano brašno.

Namena za: voćne kolače, kekse.

Vrsta brašna: SIRAK

Slaže se uz: gušća, teža brašna poput brašna od grahorica ili kukuruzna brašna.

Namena za: palačinke, hleb, kolače, kaše, mafine, sitne kolače.

Vrsta brašna: HELJDINO BRAŠNO

Slaže se uz: smeđe pirinčano brašno i ostala brašna s više skroba (tapioka).

Namena za: palačinke, hleb.

Vrsta brašna: KUKURUZNO BRAŠNO

Slaže se uz: pirinčano, heljdino ili sirkovo brašno.

Namena za: tortilje, tamalas (vrsta meksičkog jela), hleb, tradicionalne kolače.

Vrsta brašna: KUKURUZNI SKROB

Slaže se uz: gotovo sva fino mlevena do srednje mlevena bezglutenska brašna.

Namena za: za zgušnjavanje umaka, za prozirnost testa, puding, kreme, supe.

Hrono hrana: pita sa sremušem (RECEPT)

Vrsta brašna: KROMPIROV SKROB

Slaže se uz: gotovo sva fino mlevena do srednje mlevena bezglutenska brašna.

Namena za: za zgušnjavanje biskvitnih testa, hlebova, gušćih tekućih testa.

Vrsta brašna: PROSENO BRAŠNO

Slaže se uz: sva srednje mlevena i fino mlevena brašna (heljdino, pirinčano, kukuruzno...).

Namena za: pogače, hleb, biskvitna testa, hleb od mešanog bezglutenskog brašna.

Vrsta brašna: ZOBENO BRAŠNO

Slaže se uz: odlična zamena za pšenično brašno.

Namena za: hleb, peciva, palačinke, gotovo sva „konvencionalna" testa.

Vrsta brašna: BEZGLUTENSKO PŠENIČNO BRAŠNO

Slaže se uz: sva fino mlevena bezglutenska brašna.

Namena za: zahtevnija testa poput onih za savijače, vučena i lisnata testa.

Izvor: Sensaklub.hr