Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gde sve u namirnicama ima svinjskog sala: šta znače "E" oznake u sladoledu

Ono što ne možete da izgovorite bez lomljenja jezika (pod uslovom da niste magistar hemije), vrlo je verovatno izuzetno procesuiran sastojak koji vaše telo neće doživeti prijateljski.

  Izvor: Foto: Profimedia

Leto najviše asocira na sveže, sirove namirnice i budi potrebu za povećanjem njihovog udela u ishrani. Ipak, kad ljudima objasnim da uglavnom konzumiram sirove namirnice, vrlo se često susretnem s pitanjem: „Pa šta onda zapravo jedeš?" Život pod snažnim uticajem okoline doveo je do toga da zaboravljamo kako se svi rađamo kao sirovojeci, da je majčino mleko zapravo sirova namirnica, i to najkvalitetnija uz koju možemo da započnemo putovanje po Majčici Zemlji.

Kuvanje bez glutena: kombinacije, vrste i namena bezglutenskog brašna

Sve one kašice koje su nas uvele u svet gastronomije u suštini su raskuvana verzija namirnica u kojima više nema enzima i drugih termolabilnih nutrijenata. I tako tokom odrastanja sve više konzumiramo kuvanu hranu, pa nam je neobično da čujemo da neko ne sledi taj put. Štaviše, nekima se čini da sirovojeci kroče kroz život žvaćući brda šargarepe i paprike. Zaista sam i takve komentare čula. I koliko god to simpatično zvučalo, zanimljivo je koliko smo u suštini nesvesni količine sirovih jela u tradicionalnoj ishrani.

Nedavno sam imala godišnjicu mature. Zaista mi je bilo predivno susresti sve te ljude, svakog zanimljivog na svoj način. A onda sam u razmeni informacija na red došla i ja. Činilo se da svi znaju šta mi je strast po pitanju hrane. I tako smo reč po reč otkrili da nije nimalo teško biti sirovojedac ako napravite namaz od svežeg kravljeg sira i pavlake i njime napunite paprike (sveže, naravno). Ili da je domaći majonez u supštini sirovojedska namirnica. Isto je i s gaspačom, tatarskim biftekom, pršutom i tako dalje.

Osim toga, verujem da ste i sami neretko za vreme letnjih vrućina i sparina zaključili kako vam se ne dežura pored šporeta, štaviše, kako vam se ne jede ništa kuvano, već ste nagonski posegnuli za salatom, komadom voća ili sveže pripremljenim sokom od još svežih namirnica. Doista, kada čovek malo razmisli, svi smo barem u toplijem delu godine dobrim delom sirovojeci. Mene zanima kako taj postotak povećati i protegnuti na ostatak godine.

Leto, pak, u naš um i, naravno, jelovnik, priziva jednu od delicija koja može da zavede zaista sva čula. Reč je o sladoledu. Predivni krem koja nam hladi telo i vraća nas u detinjstvo, kada smo zasigurno pojeli najveće količine te poslastice jer jednostavno nismo brinuli o osetljivim zubima, prehladi grla i sličnim tegobama.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj