Sastojci:

  • 20 g suncokretovih semenki
  • 250 g kopriva (izmerenih pre pranja)
  • 2 češnja belog luka
  • 100 ml ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • 25 g prehrambenog kvasca ili naribanog parmezana
  • so i sveže mleven biber

Priprema: Koprive odmah nakon branja treba dobro oprati, a zatim prokuvati - sačuvajte vodu u kojoj se kuvala jer je odlična za prihranu biljaka.Suncokretove semenke propržite nasuvo na tiganju dok ne zamirišu i lagano potamne. Istresite ih na tanjir i ostavite da se ohlade. Za to vrijeme koprive temeljno operite hladnom vodom, a zatim nekoliko minuta prokuvajte pa ostavite da se ohlade te potom dobro ocedite. Beli luk oljuštite.

U blender stavite suncokretove semenke, prokuvane koprive i beli luk. Miksajte i pritom postupno dolivajte maslinovo ulje. Kad smesa postane glatka, dodajte prehrambeni kvasac ili parmezan pa so i biber. Probajte pa po potrebi dodajte još začina. Stavite u čistu, najbolje sterilisanu, teglu, na vrh dospite malo maslinovog ulja te do posluživanja držite u frižideru gde može da stoji i nekoliko nedelja ako se pazi da se pesto uvek uzima čistom kašikom.

Obarite taljatele u slanoj vodi, ocedite i pomešajte sa pesto sosom. Ako je suviše gust, razredite vodom u kojoj ste kuvali testeninu.

Recept za pesto sos: Patricia Lucija Tomasović / Sensa klub