Sastojci:

  • 1 krastavac
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika semenki lana
  • limenka barenih leblebija
  • 2 kašike tahinija ili maslinovog ulja
  • 2 kašike limunovog soka
  • so
  • sveže mleveni biber
  • mleveni kumin
  • mlevene ljute papričice
  • listići svežeg peršuna ili nane
  • iseckane masline ili proprženi susam za ukrašavanje

Priprema:

Krastavac oljuštite, očistite od semenki i isecite na kockice. Beli luk oljuštite i isecite na krupne komade. Semenke lana izmiksajte u blenderu pa promešajte kako ne bi ostale na dnu posude. Zatim dodajte tri kaške vode, iseckani krastavac i luk pa umešajte tako da se sastojci potpuno usitne.

Dodajte isceđene i isprane leblebije iz limenke, tahini ili maslinovo ulje i limunov sok pa promešajte. Začinite po ukusu solju, biberom, mlevenim kuminom i ljutim papričicama. Umešajte i sitno naseckane listiće peršuna ili nane. Prebacite u neku posudu i ostavite u frižideru da se dobro ohladi. Pre posluživanja ukrasite iseckanim maslinama ili pospite poprženim semenkama susama.

Humus za idealni sendvič...