Sastojci:

  • 4 srednja patlidžana
  • 3 dl maslinovog ulja
  • 2 glavice luka
  • 200 g paradajza
  • 2 manja korena celera
  • 70 g kapara
  • 30 g seckanog peršuna
  • 20 g seckanih crnih maslina
  • 2 kašike pinjola
  • 1 dl sirćeta
  • 20 g šećera
  • so
  • biber
  • Prstohvat mlevene ljute paprike
  • listovi salate

Priprema:

Patlidžanima isecite peteljke, oljuštite ih i iseckajte na kockice. Luk očistite i sitno naseckajte, a korenove celera oljuštite i takođe iseckajte na kockice.Četvrtinu maslinovog ulja zagrejte i prodinstajte patlidžan desetak minuta na srednjoj vatri uz neprekidno mešanje, dok ne omekša, a tada ga premestiite u drugu posudu. Na ostatku ulja prodinstajte iseckani luk, opran, oljušten i isečen paradajz i celer. Nakon toga dodajte kapar, peršun, masline, pinjole i patlidžan. U manjem lončiću mešajte na vatri šećer i sirće dok se šećer ne rastopi i dobijenu smesu sipšajte u jelo. Posolite, pobiberite i začinite ljutom paprikom. Poklopite jelo i na tihoj vatri dinstajte još 20 minuta. Jelo treba da bude gusto. Poslužite hladno.

Izvor: Vegetarijanska kuhinja