Debljina, povišen pritisak, alergije, dijabetes, srčane bolesti, hormonska neravnoteža obeležja su 21. veka i ne čudi da danas mnogi upravo zbog tih zdravstvenih rizika tragaju za ‘idealnim' načinom ishrane. Idealnog nema, ali možemo sa naučne tacke gledišta da osmotrimo prednosti i mane danas najpopularnijih stilova koji se smatraju zdravima.

Odabrali smo stilove ishrane koji se danas smatraju zdravima i zamolili nutricionistkinju i autorku knjiga o ishrani dr Lejlu Kažinic Kreho da nam razotkrije njihove prednosti i mane. Ako želite da jedete zdravije, ne planirajte jelovnik bez ove analize. Za početak predstavljamo vam makrobiotičku ishranu pa pogledajte njene mane i prednosti.

Makrobiotička ishrana potiče iz Japana i temelji se na istočnjačkoj filozofi ji u kojoj je važno usklađivanje energetskih ekstrema - jina i janga.

Hrana jin kvaliteta hladi organizam, donosi mu vlagu i umiruje ga, a jang ga greje, suši i aktivira. U ovom načinu ishrane ključ je u stvaranju ravnoteže između tih kvaliteta. Makrobiotička ishrana preferira organsku i tradicionalnu hranu, kuvanje na pari, a prednost daje integralnim namirnicama, supama, mahunarkama, povrću, sojinim proizvodima, orašastim plodovima i semenkama i dopušta malo ribe i voca.

Za: Ovaj stil prednost se daje zdravim minimalno obrađenim namirnicama bogatim biljnim vlaknima, što je danas od izuzetne važnosti s obzirom na to da moderna industrija preterano obrađuje hranu i dodaje joj niz štetnih sastojaka. Zbog povećanog unosa biljnih vlakana, ovaj način ishrane može sprečiti nastanak hemoroida, karcinoma debelog creva, a povećan unos fitoestrogena (biljnih materija koje doprinose hormonskoj ravnoteži), pomaže u sprečavanju hormonski uslovljenih tumora poput raka dojke. Često se osobe koje obole od karcinoma okrenu upravo takvom načinu ishrane i iako ima svedočanstava da pomaže u lečenju, do danas nemamo čvrste naučne dokaze da makrobiotika ima presudan uticaj na izlečenje.

Protiv: Da biste sprovodili makrobiotičku ishranu, morate pravilno uravnotežiti jin i jang hranu, što mnogima može biti komplikovano i nepraktično. Ovaj stil zahteva drastične promene životnih navika. Zahteva savetovanje sa iskusnom stručnom osobom da bi se izbegli nutritivni nedostaci, što je i finansijski skupo. Savetovanje sa stručnjakom i planiranje ishrane je posebno važno osobama koje imaju dijagnozu karcinoma kako ne bi došlo do nedostatka esencijalnih materija u organizmu koje su potrebne za jačanje imuniteta, koji je u toj situaciji itekako potreban. Nutrijenti koji često mogu nedostajati su gvožđe, vitamin B12 i kalcijum, što se može negativno odraziti na zdravlje. Smatram da prelasku na ovaj stil ishrane mora da prethodi iscrpna edukacija.