• Heljda je odlična zamena za pšenicu i njene proizvode. Sadrži rutin koji nas energizuje, izvrsna je u tretmanu i preventivi kardiovaskularnih bolesti, dobra je za one kod kojih se lako stvaraju modrice i za žene kojima pucaju kapilari.
  • Blitva, kupus i kiseli kupus imaju antivirusno, antibakterijsko i antikancerogeno delovanje. Mnogi će od nas kad kuvaju ove vrste povrća baciti vodu zbog ne baš prijatnog mirisa, no bolje je iskoristite za sos ili je, još bolje, popijte jer je veoma bogata hranjivim supstancama.
  • Dinja je izvrstan izvor vitamina A, odnosno beta-karotena, B1, B5, B6, C, E, kalijuma, biljnih vlakana, folne kiseline. Razređuje krv, što umanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, koji su danas u porastu, i vraća energiju.
  • Lan i laneno ulje bogati su liganima koji su prevencija nastajanju karcinoma dojke, materice i prostate. Bogatstvo esencijalnim masnim kiselinama, i to omega 3, čini ih idealnim za detoksikaciju. Takođe, deluju protiv zatvora, umanjuju holesterol i regulišu krvni šećer.
  • Maslinovo ulje je jedno od top alkalnih namirnica. Bogato mononezasićenim masnim kiselinama, sadrži antioksidans vitamin E koji ne samo da umanjuje rizik od oštećenja i upale ćelija, već pomaže i kod valunga u menopauzi. Polifenoli iz maslinovog ulja imaju protivupalno dejstvo i ublažavaju simptome astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.