Vegetarijanska ishrana je izuzetno zdrava, bez obzira da li ste rešili da postanete vegetarijanac ili jednostavno volite raznovrsnu ishranu i eksperimentisanje u kuhinji. Poznato je da vegetarijanci ređe oboljevaju od niza bolesti, a ovom ishranom poboljšava se fizičko zdravlje i povećava nivo energije. Vegetarijanski obroci pružaju nam bogate arome i najrazličitije kombinacije ukusa.

U knjizi "Vegetarijanska ishrana za neupućene" u izdanju Mikro knjige, mogu se naći praktični saveti i recepti koji nas postepeno uvode u svet ukusne kuhinje bazirane na povrću. Autorka knjige je Suzan Havala, konsultant iz oblasti ishrane i zdravstva i licencirani i registrovani dijetetičar nutricionista.

Najbolji obrok za hladne dane: kaša od sirove heljde i klementina (PRESNA HRANA + RECEPT)

Izdvajamo recept za Vegetarijansku večeru u posudi, po preporuci Suzan Havala u knjizi "Vegetarijanska ishrana za neupućene:

"Beli luk, crni luk, slatka zelena paprika, indijski orah i muskatni oraščić izvanredno su uskusna dopuna spanaću i pirinču u ovom jelu. Smanjila sam količinu zasićenih masti u ovom pikantnom jelu tako što sam dodala nemasne mlečne proizvode ili one sa smanjenom količinom masti, i belanaca umesto celih jaja.

Sastojci:

  • 1 šolja nekuvanog integralnog pirinča
  • 600 g smrznutog seckanog spanaća
  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • 1/2 crnog luka srednje veličine, seckanog
  • 1/2 slatke zelene paprike srednje veličine, seckane
  • 1 čen belog luka, seckanog
  • 4 belanca, lagano umućena
  • 1 šolja nearomatizovanog nemasnog jogurta
  • 1/2 kafene kašičice muskatnog oraščića
  • 1 i po šolja izdrobljene mocarele sa smanjenom količinom masti
  • 1/2 šolje seckanih indijskih oraha

Priprema:

Rernu prethodno zagrejte na 180 stepeni. Kuvajte pirinač u velikoj šerpi, prema uputstvu s pakovanja. Ostavite sa strane. Zagrevajte spanać na ringli ili u mikrotalasnoj pećnici oko 7 minuta, sve dok se ne odmrzne i zagreje. Dobro procedite i pritiskajte da iscedite višak tečnosti iz spanaća. Ostavite sa strane. Zagrejte maslinovo ulje u malom tiganju. Crni luk, slatku zelenu papriku i beli luk pržite na ulju, na srednjoj vatri, oko 3 minuta dok crni luk ne postane proziran. dodadajte kuvanom pirinču. U činiji srednje veličine pomešajte belanca, jogurt, muskatni oraščić i spanać. Dobro promešajte sve sastojke. Rasporedite polovinu smese se pirinčem u blago nauljenu posudu za pečenje od 1.5 litra s poklopcem. Prekrijte polovinom smese sa spanaćem.
Na vrh stavite polovinu sira. Stavite još po jedan sloj pirinča i spanaća (ali još uvek nemojte dodavati preostali sir). Poklopite i pecite 25 minuta. skinite poklopac i odozgo pospite preostali sir i indijski orah. Pecite, nepokriveno, 10 minuta da bi površina postala hrskava."

Čorba od pečene šargarepe sa knedlama od griza (TOPLA PREDJELA + RECEPT)

Izvor: Lovesensa