Posna pita sa krompirom predstavlja za mnoge omiljeni strinski recept, a sada vam je donosimo u jednoj potpuno drugačijoj varijanti, piše Lovesensa.

Ovo je prava prolećna zelenapitakrompiruša, jer osim krompira veliku ulogu u ovom receptu imaju kopriva i zelje.

Vrlo se jednostavno priiprema, puna je zdravih sastojaka, a možete je praviti i u integralnoj varijanti.

Recept za zelenu pitu od krompira

Sastojci:

  • kore za pitu (mogu i heljdine)
  • 5 glavica crnog luka
  • 100 g obarenog zelja
  • 100 g obarene koprive
  • 1/2 kg rendanog krompira
  • ulje
  • slani začin od sušenog povrća
  • biber

Priprema:

Izdinstati seckani crni luk na ulju, a koprivu i zelje obariti, pa sitno iseckati. Luk i zeleniš staviti u tiganj, dodati izrendani krompir, pa sve zajedno dinstati na tihoj vatri. Dodajte slani začin od povrća i biber. Dobro promešati sve sastojke.

Odvojiti po četiri kore. Svaku koru premazati smesom po malo, a na četvrtu staviti više fila i urolati.

Pitu treba iseći pre pečenja. Pecite na 250 stepeni Celzijusa dok ne porumeni, pa smanjiti temperaturu na 200 stepeni i peći oko 30 minuta.

Preliv za pitu: Čašu vode sipajte u manju šerpu, dodajte 3 kašike ulja, malo začina od suvog povrća i malo bibera.

Kada preliv proključa, sklonite ga sa vatre i prelijte pečenu pitu.

Izvor: Lovesensa