Gotovo da ne postoji domaćinstvo, koje nema zamrzivač. U našoj svakodnevici veliki zamrzivači značajno smanjuju potrebu porodica da stavljaju zimnicu u formi gomila tegli sa ajvarom, turšijama ili kompotima.

Sve više ljudi preferira da čuva voće i povrće u zamrzivaču sirove ili nakon minimalne termičke obrade, tek da se konzerviraju.

Uzrok tome je činjenica, da se zamrzavanjem u velikoj meri čuvaju kvalitet ukusa i korisna svojstva voća i povrća, i omogućuje konzumacija sezonskih proizvoda tokom cele godine.

Dobra vest za ljubitelje trešanja je da i one mogu da se čuvaju i u zamrzivaču. Za zamrzavanje se koriste zdrave, cele trešnje ili višnje.

Voće se pažljivo opere, cedi se i čisti od drške, a po želji i od koštica. Posle toga plodovi se prelivaju hladnim 45% šećernim sirupom ili se naglo smrzavaju.

Na ovaj način pripremljene trešnje mogu da se čuvaju u frižideru 8 do 12 meseci.

Razmrzavaju se na sobnoj temperaturi i mogu da se koriste u pripremanju slatkog od trešanja, kao i u pripremi različitih vrsta šejkova, sirupa, smutija, kolača, sladoleda i raznih drugih poslastica.

Izvor: Bonapeti