Kesten je bogat prehrambenim vlaknima, koji snižavaju masnoće u krvi, a sadrži veoma malo kalorija. Idealna je poslastica za zimske dane, pogotovo ako se od njega napravi ovakva torta, piše Stil.

Sastojci za kore:

  • 200 g mlevenih oraha
  • 150 g meda
  • 250 ml soka od pomorandže
  • 200 g šećera (smeđi)
  • 2 vanilin šećera
  • 300 g brašna
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 ml ulja

Fil:

  • 750 g kesten pirea
  • 50 g pekmeza od kajsije
  • 200 g seckanih oraha
  • 3 kašike ruma

Glazura:

  • 200 g posne čokolade
  • 1 kašika ulja

Priprema:

Pomešati sve potrebne sastojke za kore. U zagrejanoj rerni ispeći koru na 180 stepeni oko 40 minuta. Kada se ohladi koru podeliti na tri dela.

Fil: Sjediniti kesten pire, pekmez, rum i izmiksati pa dodati seckane orahe.

Ređati red kora, red fila a po vrhu prelijte glazuru.

Izvor: Stil