Bundeva koja donosi zlatnobronzane tonove svakoj jeseni, obiluje vitaminom A i betakarotenom koji su izuzetno važni za očuvanje zdravlja očiju. Hranljivost bundeve i jaka antioksidantna svojstva čine je bitnom za kompletno balansiranje organizma, uključujući i očuvanje nervnog sistema.

Smanjuju rizik od bolesti: 5 razloga da ove jeseni jedete kruške

Ova sočna zeljasta biljka bila je gajena još u starim kulturama na području Perua i Meksika, a od 16. veka počinje da se gaji i u Evropi. Mogućnosti pripreme i upotrebe bundeve su širokog raspona, mada je najsočnija kada se ispeče u rerni. Uz dodatak odgovarajućih začina možete dobiti zimski slatkiš ili zdrav slani obrok.

Dovoljno je da pripremljenu i isečenu bundevu stavite na pek papir i pečete na 180°C oko 45 minuta (vreme pečenja zavisiće od debljine bundeve), a nakon toga prepustite se mašti. Ukoliko želite da se zasladite, pečenu bundevu prelijte medom i cimetom, dok je za slanu varijantu potrebno malo maslinovog ulja, seckanog belog luka i začina po izboru.

Izvor: Lovesensa