Sastojci:

  • 2 patlidžana
  • 3 češnja belog luka
  • 200 g cherry paradajza
  • 1 kašika sitnog sirovog šećera
  • 4-5 listića nane
  • 5 kašika ekstradevičanskoga maslinova ulja
  • sol i svježe mljeven biber

Patlidžane operite i dobro posušite. Oljuštite dva češnja belog luka i narežite na pločice. Patlidžane na mnogo mesta duboko zarežite oštrim nožićem pa na tim mestima ugurajte pločice luka. "Napunjene" patlidžane stavite na veliki lim obložen papirom za pečenje te u rernu zagrijanu na 200 stepeni. Pecite oko 35 minuta. Za to vreme operite i posušite cherry paradajz. Preostali luk oljuštite i narežite na tanke pločice.

Nakratko izvadite iz rerne lim za pečenje s patlidžanima pa na slobodnu stranu papira za pečenje rasporedite cherry paradajz pomešane s narezanim lukom. Pospite ih sirovim šećerom i pecite 20-ak minuta. Izvadite iz rerne pa odvojite paradajz i ostavite ga da se ohladi. Proverite jesu li patlidžani omekšali; ako jesu, izvadite i njih te ostavite da se ohlade dovoljno da ih možete prerezati i izdubiti "meso" kašikom. Narežite ga na kockice i pritom uklonite beli luk. Ostavite u cediljci 15 minuta da se ocedi višak tečnosti.

Oceđene kockice pečenog patlidžana stavite u činiju i pomešajte s naseckanom nanom, maslinovim uljem i prstohvatom soli. Rasporedite u 4 zdelice pa na to stavite pečeni karamelizovani paradajz zajedno s belim lukom s kojim su se pekle. Paradajz prelijte ostatkom maslinovog ulja. Poslužite sa sezonskom salatom i hrskavim svežim hlebom.

Izvor: Sensaklub