Sastojci:

  • 160 g leblebija
  • 1 mala glavica crnog luka
  • pola čena belog luka
  • 1 veza zelja
  • 300 g pasiranog paradajza
  • 8 dl supe od povrća
  • maslinovo ulje
  • so
  • ljuta papričica
  • tostirani hleb za posluženje

Priprema

Stavite leblebije u sud, nalijte ih mlakom vodom i ostavite ih da odstoje 12-24 sata, menjajući vodu za to vreme najmanje jednom. Ocedite leblebije, prebacite ih u šerpu, prelijte ih hladnom vodom da ih prekrije i kuvajte ih 2 sata. Ocedite ih opet, pa trećinu leblebija izblendirajte.

Očistite zelje, operite ga i iseckajte. Oljuštite crni i beli luk, iseckajte ih i propržite u šerpi na nekoliko kašika ulja. Dodajte zelje, zatim i cele i izblendirane leblebije, te na kraju pasirani paradajz.

Kuvajte nekoliko minuta da se povežu ukusi, pa ulijte supu, poklopite i kuvajte dvadesetak minuta. Posolite, začinite s malo seckane ljute papričice i poslužite toplu čorbu uz tostirani hleb.

Izvor: Hrana za dušu