Kvas od cvekle je veoma koristan, sadrži komponente koje aktiviraju rad jetre, bubrega i creva. Rezultati nekih medicinskih istraživanja pokazuju da konzumiranje kvasa od cvekle sprečava razvoj tumora, čisti jetru, organizam od toksina i drugih „otpada“, otklanja opstipaciju i druge probleme sa crevima.

Ruska tradicionalna medicina smatra kvas od cvekle najboljim nemedicinskim lekom za hipertenziju, jer normalizuje krvnipritisak (smanuje ga) na duži vremenski period, koristan je kod ateroskleroze.

Recept:

Sastojci:

  • staklena tegla od 3 litre (još bolji je glineni sud, ako imate)
  • 700 g cvekle (otprilike 3 sveže cvekle srednje veličine)
  • 2 kašike brašna ili 2 parčerta ražanog hleba
  • 200 gr šećera
  • 100 g suvog grožđa

Priprema:

Uzeti svežu opranu cveklu i iseci na kockice ili tanke kriškice i poslagati u čistu teglu. Dodati suvo grožđe, 2 kašike brašna i 200 g šećera. Teglu napuniti hladnom prokuvanom vodom i promešati. Teglu pritvoriti poklopcem ili jos bolje umotati duplom gazom i ostaviti na toplom mestu na 6-7 dana da fermentira. Dva puta dnevno mešati sadržaj tegle i po potrebi skidati penu. Nakon 7 dana smesu procedite kroz gazu i dobićete kvas od cvekle. Piti po 3-4 supene kašike 3 puta dnevno pre obroka. Kvas čuvati u frižideru.

Ovu metodu primenjuju lekari u nekim bolnicama u Kijevu i Lugansku, jer je pokazala odlične rezultate ne samo za čišćenje jetre, nego i celog organizma. I kao odlično sredstvo za hipertenziju i aterosklerozu.

Napravite pauzu od 3 meseca i ponovite tretman. Opet pauza 3 meseca i tretman ponovite treći put.

Postoje i kontraindikacije:

Kvas nije preporučljiv za one koje imaju bolesne bubrege, probleme sa gastrointestinalnim traktom u akutnoj fazi i gihtom (podagrom). U svakom slučaju, važno je da pre upotrebe ovog prirodnog leka konsultujete lekara.

Izvor: Uspešna žena/Stil