U slučaju da patite od nesanice vrlo je moguće da patite od nedostatka kalcijuma. Ne zaboravite, naravno, da je za vezivanje kalcijuma neophodno uzeti i magnezijum. I pokušajte da ih zajedno nađete u namirnicama umesto u suplementima.

Recimo, u pasti od susama, koja pored kalcijuma i magnezijuma sadrži i vitamin B1 u lepom procentu, a što je upravo nastavak priče. U slučaju da se budite noću i ne možete da zaspite nakon toga, najverovatnije patite od nedostatka vitamina B. Rešenje koje
nam, dakle, nudi primenjena kineziologija je da pokušamo svoju ishranu da upotpunimo i obogatimo ovim mineralima i vitaminima, nalazeći ih u namirnicama koje nam prijaju.

Da li znate šta je lekovita svila: isceljujuće moći kukuruza

U prvim mesecima godine klimatski uslovi se brzo smenjuju i sa sobom donose nagli pad ili porast temperatura koje, pak, uzrokuju neraspoloženje, uznemirenost i vrlo često nesanicu.

Obično se radi o početnim fazama nesanice koje se manifestuju teškim uspavljivanjem do kasno u noć, a ponekad i do ranih jutarnjih sati. Druga faza nesanice, ili centralna nesanica, karakterizovana je višestrukim buđenjima u toku noći praćenim anksioznim osećanjima. Ukoliko loš san ili nesanica postanu hronični, dovode do teških  eurovegetativnih problema i do depresije, pa i do preranog starenja. Da bismo sprečili da nesanica postane hronična, korisni će nam biti sledeći holistički saveti:

 • Uveče večerati laganuhranu u malim količinama 
 • Izbegavati ugljene hidrate (hleb, krompir), šećer, slatkiše, alkohol
 • i kafu
 • Konzumirati proteine životinjskog ili biljnog porekla: meso, jaja,
 • mahunarke, ribu, kuvano povrće
 • Aminokiseline su nam potrebne uveče pre spavanja kako bismo
 • pripremili organizam za san i dali mu dovoljno energije za novi dan
 • Popiti pred spavanje neki topli napitak: infuz ili tisanu lipe, likviricije,
 • lavande i tako dalje...
 • Pročitati pred spavanje neko lagano štivo, koje će nas opustiti i
 • uvesti u san
 • Izbegavati TV, rad na kompjuteru i elektromagnetne talase u sobi
 • u kojoj spavamo
 • Soba treba da bude provetrena, mračna, sa temperaturom ne nižom od 18 stepeni

U toku noći epifiza treba da proizvede dovoljno hormona melatonina koji služi za regulisanje ritma budnosti i sna. Takođe se luči i serotonin, hormon dobrog raspoloženja, koji nam pomaže protiv depresije i protiv džetleg (jet lag) stanja. Luče se i dopamin i opioidi, hormoni koji su važni za naš organizam. Ukoliko se radi o hroničnoj nesanici melatonin pomaže kao terapija, ali samo ako je prepisan i doziran od strane iskusnih lekara i terapeuta. Od prirodnih terapija pomažu i magnezijum i cink, jer opuštaju i jačaju imunitet.

Terapija uljem otklanja bolove: pomaže kod glavobolje, visokog pritiska i nagomilanog stresa

Gemoterapija će upotrebiti, pogotovu kod ankciozne nesanice, rastvor glikolični macerat biljke Tilia Tomentosa (lipa). Bahovekapi doprinose harmonizovanju emotivnih statusa koji dovode do nesanice. Tu nam mogu pomoći dva cveta:
Hornebeam, pri stanju apatije ili mentalne hiperaktivnosti, kod ljudi koji pate od Sindroma ponedeljka, pa obično nedeljom noću ne mogu da utonu u san;
White Chestnut, potreban ljudima koji u toku noći neprestano razmišljaju o događajima koji su ih opteretili ili uznemirili prethodnog dana. Ovi ljudi obično imaju nervozne tikove, pod stresom su, pate od glavobolje i opsesivno-kompulzivnog poremećaja, znojenja i vrtoglavice.

Aroma terapija preporučuje upotrebnu eteričnog ulja lavande i slatke pomorandže, jer ona imaju moć blagog sedativa. Potrebno je da spavamo udobno smešteni na madracu i jastuku pravljenim od prirodnih vlakana. Oni treba da slede oblik našeg kičmenog stuba, a ne obrnuto, da se naše telo forsira ili prilagođava njima.

Izvor: Lovesensa