Ovas ima puno više vlakana od ostalih sličnih namirnica pa nas duže drži sitima, a poznato je i da snižava nivo "lošeg" holesterola.

Naučnici i nutricionisti u novom istaraživanju objavljenom u "Annals of Nutrition & Metabolism" pokazali su da nas ovsena kaša može zadržati duže sitima i da ćemo nakon takvog obroka pojesti 30 posto manje za ručak.

Karfiol, jabuke, brusnica: 10 namirnica bogatih antioksidantima za zdrave bubrege...

Ako žudite za slatkim zalogajima, ispecite ove zdrave keksiće, a za još zdraviju verziju obični maslac zamenite onim od badema.

Sastojci:

  • 3 velike, prezrele banane
  • 80 g maslaca
  • 2 velike kašike meda
  • čajna kašika ekstrakta od vanile
  • 320 g ovsenih pahulja ili mekinja
  • čajna kašika praška za pecivo
  • 1/4 čajne kašike cimeta
  • 1/4 čajne kašike soli
  • 70 g čokolade od 70% kakaa
  • 30 g sušenih brusnica

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni, a na pleh stavite papir za pečenje.U velikoj činii izgnječite banane viljuškom, zatim dodajte istopljeni maslac, med i ekstrakt vanile, i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.U posebnoj činiji izmešajte ovsene pahulje, prašak za pecivo, cimet i so. Te sastojke polako dodajte u činiju s prethodnim sastojcima i mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Zatim dodajte komadiće čokolade i brusnice.

Kašikom vadite smesu i stavljajte na pripremljeni pleh, pazeći da ostavite 3-4 cm razmaka između keksića. Pecite ih 12-14 minuta ili dok ne poprime zlaćkastu boju na ivicama. Kada izvadite iz rerne, ostavite ih da se ohlade 2 do 3 minuta, pa ih nakon toga prebacite na tacnu za kolače da se potpuno ohlade.

Izvor: Tportal