Mineral bor je izuzetno važan za zdravlje organizma. Duže vreme se zna da je neophodan za rast, a naučnici su otkrili i da je neophodan za izgradnju i održavanje kostiju u zdravom stanju, funkcionisanje ćelijskihmembrana, ali i kao dopunski faktor u pojedinim fermentskim reakcijama u organizmu. Takođe, značajno povećava nivo estrogena u krvi, kao i sastojaka koji sprečavaju gubitak kalcijuma i demineralizaciju kostiju, odnosno osteoporozu, što je naročito važno za žene u postmenopauzi.

Da bismo se snabdeli dovoljnim količinama bora, neophodno je konzumiranje voća kao što su jabuke, kruške, grožđe i grožđice, urme, breskve. Posebno je važno koštunjavo voće - badem, lešnik i kikiriki, ali i povrće, kao što su mahunarke, a naročito soja. U jelovnik treba uvrstiti i med, vino, pivo.

Da bi bor bio delotvoran, neophodno je da se unese svega tri mg. Za to su, primera radi, dovoljne dve jabuke i 100 g neslanog kikirikija. Ova količina smanjuje gubitak kalcijuma za čak 40 odsto.

Izvor: Novosti