Sastojci:

za 6 velikih debljih palačinki

  • 100 g brašna
  • 2 jaja
  • 1,5 dl jogurta
  • 200 g spanaća
  • 3 struka mladog luka, može i stari
  • 250 g sremskog sira
  • 150 g trapista
  • malo soli, bibera, peršuna
  • 1 kašika ulja
  • 1 dl vode
  • malo belog luka u granulama

Priprema:

Spanać blanširajte, ocedite i sitno iseckajte. Možete da i malo propržiti i dodati malo belog luka, ali nije neophodno. Umutiti 1 jaje, jogurt, kašiku ulja i 1 dl vode, pa mu polako dodavati brašno. Na kraju dodajte spanać i posolite. Od dobijene smese pecite palačinke.

Mladi luk sitno iseckati i propržiti ga na minimum ulja. Izmešati sremski sir, 1 jaje, polovinu izrendanog trapista, proprženi mladi luk i iseckan peršun.

Svaku palačinku namazati filom, presaviti na četvrtine i ređati u pleh. Poređane palačinke posuti preostalim trapistom. Zapeći u rerni dok se sir ne istopi. Palačinke služiti vruće, same ili uz prilog po želji.

Ovo je način pripreme debljih palačinki, a za pripremu tanjih palačinki koristite srmznuti spanać, koji je inače samleven, ili vi sami sameljite blanširani spanać.

Jedna mera je dovoljna za 5 do 6 debljih palačinki, u najvećem tiganju za palačinke, dok tankih dobijete duplo više.

Izvor: Coolinarika