Svrab kože glave i perut mogu biti izuzetno neprijatni, a koristan saveznik u takvim situacijama mogu biti  limun i maslinovo ulje.

Kiselost limuna može dovesti do oslobađanja od svih suvih ljuspica kože glave, dok maslinovo ulje vlaži regenerisano teme.

Priprema i primena

Pomešajte dve kašike svežeg soka od limuna, dve kašike maslinovog ulja i dve kašike vode i tom smesom masirajte teme.

Nakon toga, neka smesa odstoji 20 minuta, a kosu zatim isperite šamponom. Tretman može da se primenjuje svake druge nedelje.

Izvor: Kućni lekar

ŠTA SVE LEČI KOKOSOVA VODA: prirodni napitak za regenerisanje organizma i lepotu

Kokosovavoda ima antivirusna, antibakterijska, antiinflamatorna i antioksidantna svojstva koja su dragocena u borbi protiv mnogih bolesti, piše Lepa & srećna.

Posle dobro poznatog kokosovog mleka, pa kokosovog ulja, sada i voda! Ko ne bi poželeo da u kokosov orah ubaci slamčicu i napije se njegove vode? Zvuči primamljivo. Još ako smo zavaljeni u ležaljci na nekoj plaži i odmaramo oči u plavetnilu vode, užitak je potpun.

Lekoviti čaj sprečava pojavu malignih ćelija: evo koji napitak treba da pijemo svaki dan...

Kokosova voda u poslednje vreme postaje sve popularniji napitak među onima koji propagiraju zdrav način života. Hidrirajuća i prepuna korisnih sastojaka, blagotvorno je sredstvo u prevenciji mnogih zdravstvenihtegoba.

Brojne studije pokazale su da kokosova voda ima antivirusna, antibakterijska, antiinflamatorna i antioksidantna svojstva koja su dragocena u borbi protiv mnogih bolesti.

Iako u njenom sastavu voda učestvuje sa 95 odsto, ona sadrži značajne hranljive sastojke, kao što su minerali, vitamini, ugljenihidrati, aminokiseline i biljni hormoni.

Kokosova voda je potpuno prirodni napitak koji nam pomaže i u rehidrataciji organizma, jer sadrži pet esencijalnih elektorlita neophodnih za regulaciju telesne temperature.

To je voda koja se nalazi u središtu zelenih plodova kokosovog oraha koji sadrže do 400 mililitara vode, i koji su u trenutku branja stari pet do sedam meseci. Zato je ne treba mešati sa kokosovim mlekom koje se dobija isključivo iz zrelih plodova i u čijem sastavu masti i proteini učestvuju sa oko 50 odsto, tako da je znatno kaloričnije. Kokosova voda ima svega 20 kalorija na 100 mililitara. Ovaj prirodno osvežavajući napitak ima specifičan sladunjavo gorkasti ukus koji podseća na ukus oraha.

Prirodna i blago zaslađena kokosova voda sadrži brojne hranljive sastojke. Izuzetno je bogata vitaminom B koji je izvor energije i koji hrani naš nervi sistem. Bogata je kalijumom, a sadrži i magnezijum, kalcijum, natrijum, gvožđe i fosfor, koji pomažu u poboljšanju fizičkih osobina i obnavljanju energije.

Ova neobična voda takođe je izvor mikroelemenata poput cinka, selena i antioksidanata koji štite od slobodnih radikala čije prisustvo u organizmu izaziva biohemijske i funkcionalne poremećaje. Zbog svega toga, brojne su koristi ovog napitka skrivenog u zelenom plodu kokosa:

PageBreak

Kako kokosova voda utiče na zdravlje

U 100 mililitara kokosove vode sadržano je čak 295 miligrama kalijuma, tako da jedna čaša ove magične vode ima ovog minerala neophodnog za pravilan rad srca i mišića, skoro kao jedna banana.

Iako je kokosova voda odličan napitak za naše zdravlje, i sadrži 95 odsto obične vode, ne treba smetnuti s uma da je zaslađena, upozoravaju stručnjaci. Dakle, ne možemo popiti 1,5 litara kokosove vode kao da je reč o običnoj vodi. Izuzetno mineralizovana, ne preporučuje se u velikoj količini i zbog prisustvakalijuma. Kalijum je neophodan za normalno funkcionisanje organizma, ali ne sememo ni preterati sa ovim mineralom, jer to može izazvati kardiovaskularne smetnje.

Preporuka stručnjaka je piti jednu do dve čaše kokosove vode dnevno, naizmenično sa običnom vodom. Isto tako, kokosova voda ne preporučuje se osobama sa oslabljenom bubrežnom funkcijom, dok kod onih sa kamenom u bubregu može biti od velike pomoći.

Jedan sastojak iz kuhinje sprečava bolest: evo koja tečnost čuva zdravlje organa...

S druge strane, vrlo osvežavajuća, ova egzotična voda je odlična alternativa voćnim sokovima ukoliko smo na nekom dijetalnom režimu ishrane zato što sadrži mnogo manje šećera.

Radi boljeg ukusa može se dodati koja kriška limuna, list nane ili kolut krastavca.

Nutricionisti tvrde da kokosova voda ima brojne blagodte i naše zdravlje:

 • Usporava starenje zahvaljujući prisustvu biljnih hormona - citokinina
 • Pospešuje detoksikaciju organizma uz pomoć prisutnih antioksidanata
 • Povoljno deluje na nervi sistem zbog visokog sadržaja vitamina B kompleksa
 • Poboljšava varenje
 • Zbog velikog sadržaja bioenzima i vlakana pomaže probavu, a može se konzumirati i u borbi protiv stomačnog gripa, zatvora ili crevnih parazita
 • Brine o kardiovaskularnom zdravlju
 • Kao srčani tonik, kokosova voda jača srce, smanjuje nivo lošeg holesterola i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka
 • Poboljšava imunitet zahvaljujući prisustvu laurinske kiseline koja ima antivirusna, antibakterijska i antimikotska svojstva
 • Blagotvorno deluje na urinarni trakt
 • Zbog diuretskog svojstva povoljno utiče na rad bubrega i sprečava stvaranje kamena. U jednoj studiji obavljenoj na Filipinima pacijentima sa kamenom u bubregu u toku dve nedelje davana je kokosova voda. Većina njih izbegla je hirurški zahvat, jer se kamen značajno smanjio.
 • Pomaže u regulisanju krvnog pritiska dovodeći elektolite u ravnotežu
 • Reguliše nivo PH u organizmu
 • Kiselost organizma može da izazove razvoj mnogih hroničnih bolesti. Kokosova voda pomaže da se eliminiše višak kiselina iz organizma čime se reguliše nivo Ph u telu i poboljšava zdravlje.
 • Pomaže kod mršavljenja, jer stvara osećaj sitost.
 • Čisti kožu tako što je hidririra

Zbog lako svarljivih ugljenihhidrata u obliku elektrolita i šećera, kokosova voda naročito postaje popularna među sportistima i rekreativcima. Kao i energetska pića, i ova čarobna voda brzo nadoknađuje izgubljene elektrolite, ali za razliku od industrijskihnapitaka koji sadrže hemikalije ne baš bezbedne po zdravlje, potpuno je prirodna.

Izvor: Lepa & srećna