Koža većine Japanki je elastična, negovana i imaju predivan ten. Kako žene iz zemlje izlazećeg Suna to uspevaju? Neki stručnjaci tvrde da je porcelanska koža stanovnika zemlje izlazećeg sunca prirodni dar, drugi - da je rezultat cishrane i nege.

Najverovatnije je reč o kombinaciji jednog i drugog, a najveća tajna je da Japanke za negu kože koriste isključivo prirodne sastojke. Jedan od njih je pirinač koji se pokazao blagotvornim za lepotu. Gejše su koristile pirinčano brašno da da omekša kosu i budu mladolike. Kupale su se u pirinčanoj vodi, umivale se sa njom i koristile je tokom pranja kose.

Tradicionalno, gejša je koristila pirinčane mekinje da omekša kosu i kožu glave. Kupali su se u pirinčanoj vodi i njome ispirali kosu. Upotrebljavale su pirinčano brašno tako što bi ga umočile u vrelu vodu, a onda se sa dobijenom tečnođću umivale. Smatrale su da će to smanjiti bore i sačuvati mladolikost.

Pirinač hrani kožu, štiti je od UV zračenja i sprečava pojavu bora. Domaće maske od pirinča nežno neguju kožu lica, čine je zategnutom i elastičnom. Donosimo vam recept za japansku masku od pirinčanog brašna protiv bora koja će izbrisati godine sa lica i učiniti da izgledate mlađe i svežije:

Pomešajte 3 kašike pirinčanog brašna, 2 kašičice meda i 2 kašičice jogurta. Sve dobro izmešajte dok ne dobijete homogenu smesu, a zatim nanesite masku na lice, izbegavjaući oči i usne, na vrat i dekolte. Ostavite da stoji oko 30 minuta, a zatim nežno isperite toplom vodom.

Korišćenje japanske maske od pirinčanog brašna protiv bora preporučuje se jendom nedeljno, a pogodna je za sve tipove kože. Pored pirinča, glavna tajna lepote Japanski je vedrina, pa se što češće smejte i zračićete pravom lepotom.

Napomena: Ukoliko imate neko kožno oboljenje ili problematičnu kožu, pre upotrebe maske konsultujte se sa dermatologom.

Izvor: Sensa