Naše bake i prabake su za negu kože koristile razne prirodne sastojke i sredstva koja več imaju u kuhinjskom ormaroiću. Postoje razne kombinacije voća, povrća i lekovitog bilja koje možete primeniti za tretiranje kože lica, protiv bora, akni, crvenila ili za suvu ili masnu kožu. Donosimo vam stari recept za zatezanje lica, a najvažniji je jedan sastojak koji mnoge žene imaju u kuhinji.

Reč je o želatinu. Ova supstanca se koristi u mnogim kozmetičkim proizvodima jer daje efekat zatezanja i poboljšacva nivo proteina i aminikiselina u koži. Domaće maske na bazi želatina mogu pomoći da se smanje bore, omekša koža i podstakne cirkulacija krvi u koži. Donosimo vam najjednostavniji recep za masku sa želatinom koja može blagotvorno uticati na vašu kožu:

Sastojci:

  • 2 kašike vruće prokuvane vode
  • 1 kšičica želatina u prahu
  • 2 kašike pasirane banane

Postupak:

Izgnječite bananu tako da bude skroz ispasirana. Dodajte želatin u vruću vodu i ostavite par minuta da odstoji dok želatin ne nabubri. Zatim pomešajte sa ispasiranom bananom. Neka se smesa skroz ohladi. Nanesite na očišćeno lice i ostavite da odstoji oko 30 minuta, a zatim nežno isperite toplom vodom. Ukoliko vam ostane smese, možete je do 3 dana čuvati u frižideru. Koža bi trebalo da postane zategnutija, glatka, a ten lepši.

Napomena: Ukoliko imate problematičnu kožu, pre upotrebe maske konsultujte se sa dermatologom.

Izvor: Sensa