Imajte na umu da brzo tamnjenje nije dobro, najbolje je ako se suncu izlažete postupno.

Sastojci:

  • jedna veća šargarepa
  • 10 ml hladno ceđenog suncokretovog ulja
  • 90 ml svetlog susamovog ulja

Priprema:

Šargarepu prvo osušite da dehidrira i onda je sitno izrendajte. Ona mora da sadrži što manje tečnosti da se tokom pripreme ne bi pojavila buđ.

Izrendanu šargarepu pomešajte sa suncokretovim uljem, ulijte sve u staklenu posudu i držite tako oko dve nedelje - pazite da šargarepa bude potpuno prekrivena uljem.

Za to vreme šargarepe će pustiti beta-karoten u suncokretovo ulje. Procedite ga i pomešajte sa susamovim uljem. Koristite prema potrebi.

Susamovo ulje će štititi kožu da ne izgori, a beta-karoten iz šargarepe ubrzaće proizvodnju melanina koji je zadužen za tamnjenje kože. Svetlo susamovo ulje ima zaštitni faktor 8 pa dakle ne štiti dovoljno od jakog sunca, pogotovo ne jako svetlu kožu, ali za preporučeno sunčanje u kasnim poslepodnevnim i ranim jutarnjim satima biće dovoljno...