Maske za negukože lica mogu biti prirodna sredstva za očuvanje mladolsikosti, zdravlje kože i lepotu, posebno kada ih pravimo od sastojaka koje imamo kod kuće. Donosimo vam recept za staru masku koju su možda koristile vaše mame i bake - maska Šeherezada ili "večna mladost".

Prema legendi, ovu masku je osmislila ćerka kralja Šahrijara, a recept joj je je pomagao da održi mladost i lepotu dugi niz godina. Maska je veoma popularna među orijentalnim lepoticama vekovima, a glavni sastojak koji je čini posebnom jesu jajaprepelice. Prepeličja jaja su osnova za ovu masku protiv bora, a deluju nežno na kožu smanjujući rizik od pojavebora ili sprečavaju formiranje novih.

Jaje od prepelice je izuzetno bogato hranljivim sastojcima. Bogato je vitaminima A, B1 i B2, sadrži gvožđe, kalijum i druge značajne enzime, pa ga mnogi smatraju zdravijim od kokošijeg jajeta. Takođe, sadrži antioksidans tirozin koji posebno utiče na zdravlje kože i ten. Maska Šeherezada ili "večna mladost" može se nanositi jednom nedeljno, a evo kako da je napravite:

Za normalnu i kombinovanu kožu:

  • 2 jajeta od prepelice
  • nekoliko kapi limunovog soka
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 kašičica meda

Priprema i primena :

Pomešajte sve sastojke. Uklonite šminku sa lica, očistite kožu sredstvom za čišćenje. Operite lice toplom prokuvanom vodom i nemojte ga brisati, već ostavite malo da se koža sama prosuši. Zatim nanesite masku na kožu koja je još vlažna. Držite masku oko 20 minuta, pa je isperite toplom vodom.

Maske za druge tipove kože se prave na potpuno isti način, samo se sastojci malo menjaju: za suvu kožu izbacite limunov sok iz smese, za masnu kožu isključite maslinovo ulje iz sastava.

Izvor: Sensa