Većini ljudi kada pomisle na krizu srednjih godina u glavi se pojave klišei poput, to je osoba u kasnim 40-im ili ranim 50-im godinama, muškarac koji kupuje motor da bi se nekome dopao, žena koja pokušava da se podmladi, preljuba... Ali, ovo su sve predrasude koje se usvajaju kroz razne filmove i medijske sadržaje. Šta zapravo danas podrazumeva kriza srednjih godina?

"Toliko se toga promenilo u našoj kulturi da je taj termin izgubio veliki deo svog značenja", za Oprah.com objasnila je dr Vivijan Diler, psiholog iz Njujorka. "Ovo je delimično zato što živimo mnogo duže. Nekada je bilo: 'Ostalo mi je tako malo vremena.' Sada je 'Ostalo mi je toliko vremena. Da li želim da živim život na ovaj način?"

Psihološkinja Suzan Kraus Vitborn u potpunosti se protivi terminu "kriza srednjih godina" i ističe da bi tačnija fraza mogla biti "integritet ega". "Ovo se odnosi na suočavanje sa smrtnošću, vaš osećaj smislaživota, vaš osećaj svrhe, vašu povezanost sa drugima i brigu za vaše dobro." - kako je navela, to se može dogoditi u bilo kojem uzrastu i periodu života.

Dr Vivijan Diler kaže da je kod žena stereotipno, kriza srednjih godina podstaknuta uočavanjem prvih fizičkih znakova starenja u njenom telu, uključujući sedu kosu, bore i, što je najvažnije, menopauza. Ali takođe može biti uzrokovano i nekom vrstom egzistencijalnedileme: pitanjem koja je moja svrha?

Psihološkisimptomi krize srednjih godina, odnosno nagla potraga za novom svrhom u životu i preispitivanjem, prema mišljenju psihologa, najviše se javlja kada su deca odrasla i napustila su kuću, ili ako više ne treba da se brinemo o svojim roditeljima. Tada moramo da pronađemo nove načine da ispunimo svoje vreme. Više niste privrženi potrebama svih drugih i ostavljeni ste da se konačno brinete o sebi - tada dolazi do preispitivanja.

Psihološka kriza srednjih godina često se poklapa sa menopauzom kod žena. Kao što je doktorka spomenula, menopauza može doći sa velikom emocionalnom reakcijom, a može čak i poprimiti oblik krize srednjih godina. Kada deca napuste dom, imate već određeni posao i karijeru, sami ste duže ili sa jednim partnerom, pomislite: moram da počnem da se pripremam za sledeće poglavlje svog života.

Kakve simptome će osoba imati tokom ktize srednjih godina, to ne možemo generalizovati, jer zavisi samo od pojedinca. Međutim, Dr Vivijan Diler otkriva da jedan od vodećih znakova može biti "borba ili beg". Borba protiv toga bi bila: učiniću sve što mogu da odložim proces starenja." To može uključivati plastičnu hirurgiju, kasniju trudnoću, unajmljivanje ličnog trenera da biste bili u odličnoj formi ili isprobavanje dramatične boje kose. Bekstvo, u ovom slučaju, više liči na poricanje da se promene dešavaju i može uključivati reakcije poput povlačenja iz društvenih aktivnosti ili čak simptoma depresije."

Napomena: Ukoliko primetite bilo kakve promene na fizičkom ili psihološkom nivou, konsultujte se sa stručnjakom!

Izvor: Sensa