Tipični simptomi koji otkrivaju da jedete previše šećera su bore na čelu, opuštena koža ispod očiju, ispijen izgled, stanjena i bleda koža, bolne akne i bubuljice po celom licu.
Ako vaša ishrana obiluje šećerima i rafiniranim ugljikohidratima koji se u telu brzo pretvaraju u šećere, koža se neprestano bori da ostane mlada. Problem je u tome što šećeri uzrokuju proces glikozilacije: molekuli šećera vežu se na elastična proteinska vlakna, pri čemu se umrežavaju u krutu strukturu i time umanjuju efikasnost elastina i kolagena te ubrzavaju njihovo propadanje.
Zbog toga je koža opuštena i tanka (pogotovo ispod očiju), a bore i linije su vidljivije, i to uglavnom na čelu jer je, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, to područje lica povezano s probavom.
Previše šećera može uticati i na distribuciju masnoća pa lice ljubitelja slatkog može izgledati ispijeno jer potkožno tkivo gubi masnoću koja mu daje punoću. Osim tih tipičnih simptoma, ten može biti bled ili sivkasto-žućkast jer šećer podiže nivo insulina, koji pak može prouzrokovati pretjerano lučenje kortizola.
Budući da taj hormon stresa zapoveda organizmu da preusmeri energiju u ispunjavanje drugih zadataka, krvne žile ispod kože lica se stežu pa je koža bleda. Nagla povećanja nivoa insulina mogu dodatno opteretiti nadbubrežnu žlezdu, koja, među ostalim, kontroliše rast obrva. Stoga, tanke i retke obrve mogu upozoravati na probleme s tom žlezdom.
Čak i ako samo upola smanjite unos slatkog na tenu ćete primetiti velike promene. Za najbolje rezultate potpuno prestanite jesti slatkiše, rafinirane ugljikohidrate i prerađenu hranu.
Izvor:Sensa Klub
Dnevni horoskop za 3. april 2025: Blizanci imaju potrebu da se osame, Vodolija reorganizuje životni prostor
Šta boja telefona govori o vama? Pobednici uvek imaju isti izbor, a najčešću biraju oni kojima je važna suština
Šta broj stana ili kuće govori o vlasniku? Numerologija otkriva da li na adresi živi intelektualac ili boem
“Zasadi drvo” – jedna vizija, šest godina, milion sadnica
Kako da gledate kroz ljude? Frojdova tehnika i danas radi, a zasniva se greškama koje svaki čovek često pravi