Zanimanje potrošača o sastavu kozmetike koju koriste raste u poslednjih 30 godina, a kod nas intenzivnije u poslednjoj deceniji. Sa povećanim zanimanjem pojavljuje se i pojam clean kozmetika koja označava kozmetiku koja ne sadrži supstance koje su štetne po kožu/zdravlje ili okolinu. Clean kozmetika nije nužno organska ili prirodna. Može sadržati i supstance koje je stvorio čovek, ali moraju imati potvrdu da nisu štetne. Jedno od njenih osnovnih načela jeste i transparentnost. Potrošači moraju imati mogućnost da lako saznaju od čega je kozmetika koju koriste napravljena.

Mi navodimo samo 5 osnovnih supstanci koje se ne mogu naći u clean kozmetici i zašto, a lista je mnogo duža.

Parabeni

Parabeni se u kozmetici koriste kao konzervansi – produžavaju rok trajanja kozmetičkih preparata. Visokoefikasni su u ovoj ulozi i jeftini. A pored upotrebe u kozmetici, česta je upotreba i u industriji hrane i pića. Parabeni se dovode u vezu sa negativnim uticaj na metabolizam estrogena, hormona štitne žlezde, alergenim efektima... Danas postoji veliki broj studija koje to potvrđuju.
Ali druge studije tvrde da ograničena upotreba parabena jeste u redu. Američka agencija za hranu i lekove (FDA) i dalje ne svrstava parabene na listu zabranjenih supstanci. Kontinuirani pregled podataka i studija i dalje traju.
S obzirom na njegovu veliku rasprostranjenost u svakodnevnoj primeni, savet je da kontrolišemo ono sto možemo. Te je preporuka da kada biramo kozmetiku biramo onu koja sadrži konzervanse koji su odobreni za primenu u prirodnoj/organskoj kozmetici i izbegavamo parabene.

Ftalati

Ovo je grupa jedinjenja koja se koriste kako bi pojačale svojstva kozmetičkih proizvoda kao što su fleksibilnost, izdržljivost, stvaranje površinskog zastitnog filma. Njihova upotreba u kozmetici je najčešće u lakovima za nokte i kosu. Kao najštetniji efekat, studije su pokazale da upotreba proizvoda koji sadrže ftalate u koncentraciji većoj od 0.1% mogu dovesti do poremećaja rada endokrinog sistema i nastanka kancera. U EU i Srbiji, određena grupa ftalata je zabranjena.

Sulfati

Sulfati (grupa jedinjenja) se u kozmetici najčešće koriste u proizvodima za pranje i čišćenje - šamponi, kupke, sredstva za čišćenje lica... Sulfati su snažne površinski aktivne materije te efikasno uklanjanju nečistoće sa kože i kose, a jeftini su za proizvodnju. Ova kombinacija ih visoko kotira u industriji. Prva negativna strana upotrebe sulfata jeste iritacija i isušivanje kože. A jedan od njih pod oznakom SLES (Sodium Laureth Sulfate) dovodi se u vezu sa ozbiljnijim efektima – negativan uticaj na bubrege, jetru, centralni nervni sistem. Kao i kancerogeni efekat – usled onečišćenja 1,4 dioksanom.

Formaldehid

Najčešće se koristi kao konzervans u proizvodnji lakova za nokte i njihovim skidačima. Studije su dovele u vezu izloženost formaldehidu i pojavu kancera, kao i povezanost isparenja formaldehida i leukemije. Ono što je za potrošače važno da znaju jeste da formaldehid ne mora nužno da stoji naveden na deklaraciji, te treba obratiti pažnju na jedinjenja od kojih formaldehid može nastati: DMDM hydantoin, methylene glycol, quaternium 15, 3 dioxane, formalin.

Mineralna ulja

Nastaju od naftnih prerađevina. Imaju potentna hidratantna dejstva, ali u isto vreme mogu biti kontaminirana jedinjenjima kao sto su 1,4 dioksan koji je dokazano kancerogen.

Preporuke za letnju sezonu:

A kako treba da izgleda dnevna rutina u letnjoj sezoni savetuju vas Milica Reković magistra farmacije i Mirna Cerović organska formulatorka, kreatorke Moba Botanical Skincare:

Dnevna rutina
SPF obavezan, faktor 50 +/- krema lagane formulacije. Za suvu kožu bogatija krema, u tom slucaju predlazemo Supernovu.

Večernja rutina
Double cleansing - prvo neki uljani čistač kako bi se temeljno uklonio SPF i nečistoće sa lica, a potom neki vodeni čistač. Odlična kombinacija može biti 360 balm-to-milk a potom piling Aurora. Auroru koristiti 1-2  puta nedeljno. Ako koristite micelarnu vodu u drugom koraku, umivanje je obavezno, kako biste uklonili surfaktante (čestice koje služe za čišćenje) sa lica i sprečili isušivanje i iritaciju.
Hidrirajuća krema +/- uljani serum. Kao uljani serum preporučujemo Spectrum.

Izvor: Sensa/Milica Reković magistra farmacije i Mirna Cerović organska formulatorka (mobaskincare.com)

BONUS VIDEO: