Svi znamo koliko je važno da se namažemo kremom za sunčanje pre nego što izađemo napolje, ali da li ste znali da je  ključno naneti SPF čak i kada ste unutra? Ili da bi trebalo da nanosimo SPF na svaka dva sata?
Predstavljamo kratke savete stručnjaka koji odgovaraju na pitanja: kada, kako i koliko dugo nanositi kreme sa zaštitnim faktorom.

1. Kremu za sunčanje treba nositi svakodnevno, bez obzira na lokaciju - u zatvorenom i na otvorenom.

Dr Elizabet Tanzi savetuje nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom čak i kada je predpostavka da ćemo veći deo dana provesti u zatvorenom. Objašnjenje je jednostavno: računaju se čak i usputna oštećenja kože kada “trknemo” do prodavnice ili do banke na pet minuta.
To znači da čak i ako većinu dana provodite u zatvorenom prostoru, kaže dermatološkinja Ava Šamban, izloženost UV zračenju može nastati od ultraljubičastog zračenja koji prodire kroz staklo, što je UVA. UVA se emituje na istom nivou ceo dan dok UVB, koji je blokiran staklom, dostiže vrhunac u podne.

2. Svakoga dana treba nanositi kremu za sunčanje na lice i sve izložene delove tela.

Kremu za sunčanje treba nositi po celom licu, uključujući i uši, preporučuje dermatološkinja Debra Jaliman: „Prekrijte celo lice kremom za sunčanje, kao i vrat i ruke“, kaže ona.

3. Poštujte pravilo „dva prsta“ za lice i vrat.

Dermatološkinja dr Karmen Kastilja, predlaže da se pridržavate pravila „dva prsta“ za lice i vrat. Nanesite kremu za sunčanje po dužini kažiprsta i srednjeg prsta. Ova količina će osigurati da vaše lice i vrat budu zaštićeni. „Zaista nema štete od nanošenja dodatne kreme za sunčanje, pa ako niste sigurni da ste adekvatno zaštićeni, samo nanesite još“, kaže ona.

4. Magični SPF broj je 30.

„Američka akademija za dermatologiju uvek preporučuje SPF od 30 jer je klinički dokazano da je dovoljna količina zaštite za smanjenje ili minimiziranje štetnih efekata sunčeve svetlosti“, dr kaže Dejvid Kolbert.
Dr Džošua Zajhner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja u bolnici Mount Sinaj u Njujorku, dodaje da kada se pravilno koristi, postoji mala razlika između kreme za sunčanje sa SPF 30 ili nečega sa višom zaštitom: „Međutim, u svakodnevnom životu ne nanosimo onoliko krema za sunčanje koliko bi trebalo i ne nanosimo je redovno tokom celog dana“, kaže dr Zajhner. „To na kraju znači da je SPF vrednost razblažena.”

5. Nanesite bar čašicu punu kreme za sunčanje na svoje telo.

Provodite dan pored bazena ili na plaži? Dr Kastilja kaže da je preporučena količina kreme za sunčanje za nekoga u kupaćem kostimu oko 30 ml.

6. Ponovo nanosite kremu svakih nekoliko sati.

„U idealnom slučaju, kremu za sunčanje treba ponovo nanositi svaka dva sata ili češće ako plivate ili se jako znojite“, objašnjava dr Zajhner; „Najbolje vreme za nanošenje kreme za sunčanje je pre nego što izađete napolje jer se možete se uveriti da ste adekvatno pokrili sve izložene delove kože.”

7. Preporuke dermatologa su mineralne kreme za sunčanje.

Izgleda da se dermatolozi slažu da je mineralna krema za sunčanje najbolja opcija za zaštitu.
„Stvarno volim mineralne formule za zaštitu od sunca sa cinkom i titanijumom jer su to prirodni sastojci“, kaže dr Tanzi. "Ove fizičke kreme za sunčanje ostaju na površini kože da bi odbile zrake." Još bolje, mineralne formulesu pogodnije za osetljivu kožu jer ne iritiraju kožu.”

8. Odeća se takođe računa kao SPF.

Zaštita od sunca ne uključuje samo nanošenje kreme za sunčanje. Obavezno nosite odeću za zaštitu od sunca, šešir i naočare za sunce.

9. I vašim usnama je potrebna zaštita.

„Ljudi zaboravljaju da zaštite svoje usne“, kaže dr Tanzi. "Svima je potreban balzam za usne sa SPF." Izaberite neki balsam sa šea puterom i vitaminom E.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

alergija na sunce TikTok/orlamcglynn