Lunarna dijeta je zasnovana na ideji da promene Meseca utiču na našu telesnu težinu, a podrazumeva post ili smanjenje unosa hrane u određenim fazama Meseca kako bismo izgubili kilograme. Ako odlučite da postite, trebalo bi da traje 24 sata tokom određene lunarne faze, obično punog Meseca. Pun Mesec će se do kraja 2023. pojaviti još 6 puta, a datumi su 1. avgust, 30. avgust, 29. septembar, 28. oktobar, 27. novembar i 26. decembar, piše citymagazine.si.

Važno je da tokom posta ostanete hidrirani kako biste pravilno očistili organizam od toksina, a nakon posta je potrebno birati nisko-masnu i niskokaloričnu hranu. Ako odlučite da sledite mesečevu dijetu ili postite tokom određenih mesečnih faza, potrebno je da obezbedite da vaše telo i dalje dobija adekvatne hranljive materije. Evo nekih opštih smernica:

1. Hidratacija: Važno je da ostanete hidrirani tokom posta. Možete piti vodu, biljne čajeve ili druge napitke bez kalorija.

2. Sokovi: Neki sledbenici mesečeve dijete konzumiraju sokove od voća ili povrća kao zamenu za obroke tokom posta. Ako se odlučite za sokove, vodite računa da budu sveže ceđeni ili prirodni sokovi bez dodatka šećera. Najbolje bi bilo piti sveže sokove koji nisu industrijski prerađeni.

3. Laki obroci: Ako post ne znači potpunu apstinenciju od hrane, možete konzumirati lagane obroke koji su niskokalorični i bogati hranljivim materijama, kao što su sveže povrće, salate, supe od povrća ili druge opcije za obroke sa niskim sadržajem masti. Važno je da nakon završetka posta takođe ne konzumirate visokokalorične obroke, već se odlučite za lakše varijante.

4. Stručni saveti: Kao i kod svake dijete ili plana ishrane, preporučljivo je da se konsultujete sa dijetetičarom ili nutricionistom kako biste dali personalizovane smernice, uzimajući u obzir vaše zdravstveno stanje, potrebe u ishrani i ciljeve.

Važno je napomenuti da ne postoje naučni dokazi koji potkrepljuju tvrdnje da mesečeve faze utiču na mršavljenje ili da je mesečeva dijeta efikasna – efikasnost ishrane najviše zavisi od dugoročnog pristupa zdravoj ishrani i redovne fizičke aktivnosti.

Izvor: Sensa.hr