Leti je neophodno da prilagodite rutinu šminkanja da biste se osećali prijatno i sprečili da se šminka brzo razmazuje usled visokih temperatura i vlage.

Evo nekoliko saveta za šminkanje tokom letnjih vrućina:

Mineralna kozmetika

Mineralna šminka je idealna za letnje mesece jer ne zatvara pore, kao što to čine guste teksture „zimske“ šminke, čime se smanjuje mogućnost pojave akni i ekcema. Pored toga, njegovi glavni sastojci, titan dioksid i cink oksid, imaju antiinflamatorna svojstva, što ga čini dobrim izborom za osetljivu, iritiranu kožu sklonu aknama, crvenilu, alergijskim reakcijama ili rozacei.

Zahvaljujući istim sastojcima (koji se nalaze i u prirodnim losionima sa zaštitnim faktorima), mineralna šminka takođe štiti kožu od UV zračenja. Prosečan zaštitni faktor takve šminke je SPF 15, ali to uzmite kao dodatno pojačanje, a ne kao jedinu zaštitu!

I što je najvažnije, mineralna šminka je postojana i dugotrajna, odlično odolijeva visokim temperaturama, znoju, vodi i vlazi u vazduhu. Možete da plivate i uživate na plaži ceo dan, a da i dalje održavate savršen izgled, kao da ste se upravo našminkali. Naime, titanijum dioksid se ne apsorbuje u vodi, tako da ovu šminku možete nositi čak i kada idete na bazen ili more jer je vodootporna. Ako vam je potrebno jače prikrivanje i dugotrajnost, uvek možete popraviti tečni puder ili poboljšati njegovu moć prikrivanja puderom u prahu. Rezultat je prirodan i zdrav izgled kože.

Puder prema tipu kože

Mineralna šminka je idealna za osetljivu, normalnu i srednje masnu kožu. Ako u ovom opisu ne prepoznajete svoju kožu, nemojte odustati od ove vrste kozmetike, samo je potrebno pažljivije odabrati vrstu pudera. Mineralni puderi su pogodni za masnu kožu jer ne sadrže mineralna ulja i imaju antiinflamatorno dejstvo, ali ako imate izrazito masnu kožu izbegavajte tečni puder jer on sam ostavlja sjajan trag.
Probajte onu u kamenu. Takođe je potreban oprez ako imate veoma suvu kožu. Ona mora biti dobro nahranjena pre toga ako želite da koristite mineralnu šminku. Tečni, a ne kompaktni mineralni prah je bolji za vas . Tečnost je bolji izbor za zrelu kožu jer, pored mineralnih pigmenata, obično sadrži emolijente, biljne antioksidante i druge korisne sastojke koji deluju kao druga hidratantna krema.

Mineralna podloga

Koža većine žena izgleda duplo bolje kada se koristi prajmer, odnosno baza ili podloga za puder. Na takvoj podlozi tečni puder bolje prijanja i mnogo je dugotrajniji. Nanosi se posle hidratantne kreme i pre pudera. Mineralna baza može biti boje kože ili bezbojna. U oba slučaja smanjuje vidljivost bora, jača i produžava trajnost pudera, rumenila, senki i karmina, sprečava nakupljanje senke na pregibu kapka. Ako koristite puder, biće vam potrebna znatno manja količina pudera.

Boja

Ako leti kupujete mineralni puder, nemojte birati tamniju nijansu misleći na svoj preplanuli ten. Naime, minerali u kombinaciji sa sebumom, koji se leti više luči, mogu potamniti kožu za ton-dva. Zbog toga je preporučljivo odabrati svetliju nijansu ili onu koja najviše odgovara vašem tonu kože. Ako niste sigurni, najbolja opcija je providni puder, koji se prilagođava većini tonova kože.

Zaštita za usne

Ako izađete na sunce, premaz mineralnog pudera preko čistih usana, pre nanošenja karmina, obezbediće da veoma osetljivi deo kože bude zaštićen od sunca.

Mineralna maskara

Odličan je za osobe sa osetljivim očima, a ako želite zaista dugotrajnu prirodnu maskaru, obavezno potražite njenu vodootpornu verziju, koja će na višim temperaturama duže ostati na trepavicama i sprečiti da se proširi na područje ispod očiju.

Multifunkcionalni mineralni bronzer

Ako volite da istaknete preplanulost bronzerom, probajte mineralni. Nahraniće i zaštititi vašu kožu od UV zračenja, a ako imate normalnu do suvu kožu, bronzer u prahu lako možete pretvoriti u kremasti - samo ga pomešajte sa gelom aloe vere . Možete ga koristiti i kao sjenilo, posebno će lepo istaći zelene i plave oči.

Izvor: Sensa.hr/Vesna Ercegović

BONUS VIDEO:

SAMO VAM KREMASTO RUMENILO MOŽE DATI TAJ GLOWY FINISH O KOJEM SANJATE: Uštedite i napravite ga same i to u 2 laka koraka TikTok/katetalbertmua