Jesen je zvanično stigla, što znači da je – sviđalo se to vama ili ne – i zima na putu. Tokom obe sezone, kao i tokom proleća, potrebno vam je nekoliko različitih kaputa, a njih može biti posebno teško odabrati i stilizovati. Osim činjenice da kvalitetni kaputi mogu biti skupi, izbor otežava i činjenica da je to glomazan komad odeće koji može da nam smeta, posebno kada starimo. Međutim, postoji nekoliko saveta za stilizovanje kaputa za one starije od 60 godina, koji će vam omogućiti da pronađete rešenje.

"Kaputi su glomazni, tako da je pronalaženje kvalitetnih, raznovrsnih i laskavih jmodela edini način da ostanete šik od jeseni do proleća. Efikasnost bi trebalo da bude kvalitet broj jedan koji treba tražiti prilikom kupovine kaputa, tako da ako razmišljate kroz to sočivo, izabraćete pobednike," objašnjava sertifikovana stilistkinja imidža Elizabet Kosič

Ako želite da osvežite svoju kolekciju kaputa ili da pronađete načine da ih ulepšate u svom ormanu, predstavljamo 7 saveta za stilizovanje i izbor najboljih opcija za žene preko 60 godina.

1. Izaberite klasiku
Za kapute je najvažnije izabrati model, materijal i kroj koji odolevaju trendovima. Kada je u pitanju stilizovanje kaputa ako imate više od 60 godina, najbolje mesto za početak je odabir stila koji je večan i u kojem se osećate odlično.
Trenč kaput je jedan od najklasičnijih komada - koji se nedavno vratio velikom stilu - ali ne možete pogrešiti ni sa standardnim mornarskim kaputom.

2. Kaput sa pojasom
Kaputi često izgledaju glomazno i čine da figura deluje nezgrapno i kockasto. A kako starimo, poslednja stvar koju želimo je da izgledamo krupnije. Tu dolazi kaput sa kaišem.
„Kaputi sa kaišem su jednostavnog dizajna, što ih čini večnim iz godine u godinu. Nađite jedan od vune ili kašmira koji ima lagan i prirodan pad bez žrtvovanja udobnosti i toplote. Pojas treba da bude širok i da naglašava struk.
Iako možda ne gledate tako pažljivo revere, Kosič primećuje da su važniji nego što mislite. „Pažljivo birajte revere – srednja širina je otporna na trendove, a bilo šta drugo – super široki ili super tanki – nisu“, kaže ona.

3. Smanjite trontanje slojevima izborom dobrog perjanog kaputa
Kada postane jako hladno, velike su šanse da izvučete ili kupite perjani kaput  ili jaknu. Međutim, iako su ovo tipično glomazni komadi, ako su dobro krojeni mogu izgledati vrlo elegantno.
„Voluminozna silueta može biti prilično šik kada je sve ostalo smanjeno, pa izbegavajte glomazne džempere, šalove i slojeve ispod“, kaže Kosič. „Takođe dodajte viskoi vuneni ili krzneni šešir da biste smanjili širinu produžavanjem vertikalnih linija.

4. Neutralne boje
Iako je primamljivo - i zabavno - birati kapute u živim nijansama, verovatno nećete imati toliko koristi od njih u poređenju sa opcijom u neutralnoj nijansi. Kosič naglašava važnost neutralne palete boja, posebno za kapute. 

5. Dodajte detalje
Dok neutralne boje daju klasičan i šik izgled, još uvek možete da dodate boju pomoću dodataka koji već posedujete.
„Neutralne boje poput crne i bež i krem nijansi se lako kombinuju sa modnim dodacima.

6. Ne zanemarite dobar prsluk
Kada pomislite na "kapute", verovatno zamišljate nešto sa rukavima. Međutim, možda biste želeli prsluk, koji je lakša opcija za blage jesenje danei kada prelazimo iz zime u proleće. Za one starije od 60 godina, Kosič predlaže duže prsluke. „Maksi jakne su šik i svestrane. A možete ih pronaći u različitim bojama i krojevima."

7. Džemper kaput
Ako ne planirate da se izlažete kiši, vetru i snegu, a želite nešto udobno, ali ipak laskavo, Kosič predlaže džemper kaput.
„Džemperi su udobni kao ćebe. Takođe lepo padaju i oblikuju se prema telu, što je preko potreban odmak od tipične krute siluete kaputa“, kaže ona.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

Kako je Maša Memedović od ćebeta napravila kaput Instagram/masamemedovic