Ajurveda je drevni medicinski sistem, nastao na području današnje Indije pre 5.000 godina. Ona stavlja poseban naglasak na hranu i njenu ulogu kao lek. Hrana se smatra primarnim stubom zdravlja. U osnovi ovog koncepta je shvatanje da hrana ne samo da hrani naše telo već ima i značajan uticaj na celokupno zdravlje, kako fizičko, tako i mentalno.
Ne kaže se uzaludno da su dnevna rutina, hrana i pozitivno razmišljanje 70 odsto zdravlja, biljni preparati i lekovi utiču samo 30 odsto, a i oni bez pravilne ishrane nemaju veliki učinak, jer njihova apsorpcija prvenstveno zavisi od pravilne ishrane.

Evo nekih ključnih načela korišćenja hrane kao leka u ajurvedi:

 • Individualizovana ishrana – imajući u vidu činjenicu da je svaka osoba različita, njene prehrambene potrebe se prilagođavaju njenoj konstituciji ili doši (vata, pita, kapa), kao i u odnosu na trenutno zdravstveno stanje i neravnoteže koje može imati.
 • Postoji šest ukusa hrane: ljuto, kiselo, gorko, oporo, slatko i slano. Uravnotežena ishrana uključuje svih šest ukusa u odgovarajućim proporcijama, koje zadovoljavaju trenutne potrebe organizma, održavajući pravilan, prirodni balans.
 • Metabolička akcija ovih ukusa u probavnom sistemu greje ili hladi organizam. Dobar ajurvedski doktor je umetnik koji će pronaći pravi tonalitet i harmoniju za trenutne potrebe ili u cilju ispravljanja disbalansa u organizmu.
 • Sezonska, lokalna i sveža hrana, prilagođena sezoni i potrebama.
 • Probavna vatra (agni) neophodna je za pravilne metaboličke funkcije. U pripremi i izboru hrane mi podstičemo aktivaciju probavnih enzima neophodnih za kvalitetnu apsorpciju.
 • Kombinacija hrane je vrlo važna i ajurveda daje smernice na koji način, kako i kada se kombinuje hrana. Nekad je manje u stvari više, pa se tako, primera radi, mleko i voće, ili riba i sir nikada ne kombinuju.
 •  Biljke i začini se koriste kao stimulatori metaboličkog procesa. Uklanjanju toksine iz organizma, a toksini su jedan od razloga remećenja probavnog ciklusa i pravilnih cirkulacijskih tokova u telu.
 • Povremeni post i detoksikacija organizma su deo ajurvedske tradicije. Ove prakse pomažu u izbacivanju toksina iz organizma i resetovanju probavnog sistema.
 • Svesno jedenje je obraćanje pažnje na miris, ukus, teksturu i učinak hrane na organizam. Mentalni mir bez distrakcija za vreme jela osnova je za pravilan učinak svakog obroka.
 • Određena psihofizička stanja zahtevaju ciljanu modifikaciju izbora hrane. Npr. stres, upale ili probavni problemi (ubrzan ili usporen metabolizam) zahtevaju posebno pažljiv odabir funkcionalne hrane.
 • Umerenost u svemu. Ništa nije zabranjeno u ajurvedi, ali ravnoteža i umerenost u odabiru hrane na osnovu našeg trenutnog stanja, godišnjeg ili fizičkog doba je ključ dobrog zdravlja.

Četri alata za olakšavanje prelaska iz letnje u jesenju sezonu
Svaka promena je teška, ali naša moć adaptacije je naša snaga. Evo malo podsticaja da olakšate prelazak iz toplijih u hladnije, tamnije i kraće dane.

1. Pijte redovno topli čaj; ovo su kombinacije biljaka koje se preporučuju: lovor/sladić (želudac, hormoni, creva) ili koren đumbira/kumin (nadutost, metabolizam, creva) ili maslinov list/komorač (šećer, pritisak, imunitet). Supena kašika biljne mešavine kuva se 10 minuta u 1l vode. Sipajte u termos, pijte pomalo toplo tokom dana. Mešavine pijte do 30 dana, nakon toga promenite, prilagodite biljke.

2. Jednodnevni detoks. Pre spavanja popijte 10–15 ml ricinusovog ulja sa čajem od svežeg đumbira (u 2 dl vode staviti iseckani đumbir veličine malog prsta, kuvati 10 minuta). Doza ricinusa zavisi od vašeg metabolizma, za ubrzani treba manje, a za usporeni više. Sledećeg dana pijte pirinčanu vodu (skuvajte dve šake dobro ispranog basmati pirinča u 2 l vode). Kad popijete vodu, jedite pirinač sa malo soli i limuna. Kasnije postepeno dodajte i malo narendanog đumbira i peršuna. Dan provedite samo na pirinčanoj vodi i pirinču. Sledeća dva dana jedite laganije.

3. Masaža kvalitetnim uljem, kao što je susamovo ili kokosovo hladno ceđeno (ekstradevičansko). Susam greje, kokos hladi. Kod problema sa kožom koristite kokos. Dobro utrljajte ulje i nakon toga se istuširajte. Sa tuširanjem će se podići periferna cirkulacija, koža će upiti ulja koliko je potrebno, hidriraće se, a ostatak će se isprati.

4. Ujutro pre izlaska iz kuće i uveče pre spavanja, nakapajte u svaku nozdrvu po kap gi putera ili kokosovog ulja. Pročistićete sinuse, lubrifikovati sinusne kanale i zaštititi ih od direktnih 'udara' zagađenog vazduha ili virusa i bakterija.

Izvor: Sensa/Mr spec. Nebojša Rađenović, CEO Antiage Detox, Ajurvedski praktičar, fitofarmaceut i dijetoterapeut /www.antiage.hr, www.detoxistria.com 

BONUS VIDEO: