Činija supe za doručak je zasitna, utešna i zdrava - i ostaviće vam osećaj zadovoljstva do ručka. Ako volite ovsene pahuljice za doručak, razmislite o promenama - možda ćete voleti i supe i čorbe ujutru. Obilna činija supe je koristan lek za prehladu ili zagrevanje na kraju dana, ali je takođe i odlična opcija za obilan, zasitan doručak.
Setite se da supa za doručak za mnoge ljude širom sveta niije ništa neobično: u Vijetnamu je činija fo supe sasvim uobičajen doručak, kao i miso supa u Japanu.
Predstavljamo vam zdrave ideje za doručak za jednostavan i ukusan početak dana.
Miso supa sa leblebijama
Samo tri koraka i osam sastojaka, od kojih mnoge već imati u ostavi - čine ovu ukusnu supu za doručak. U osnovi je miso supa sa povrćem i leblebijem, tako da ovaj recept može biti gotov za samo 20 minuta.
Sastojci
- 2 kašike maslinovog ulja
- ½ žuti luk, iseckan
- 2 čena belog luka, mlevena
- 2 stabljike celera, isečene na kockice
- 2 šargarepa, oljuštena i isečena na kockice
- 1 šolja seckanog brokolija
- 1 šolja kuvane leblebije
- 2 kašike belog misa
- krupna so
Uputstva
Zagrejte maslinovo ulje u loncu na srednjoj vatri. Luk, beli luk, celer i šargarepu kuvajte dok ne omekšaju, 6 do 8 minuta.
Umešajte brokoli i leblebije; kuvati oko 2 minuta.
Dodajte 4 šolje vode. Dovesti do ključanja; smanjite toplotu i kuvajte dok povrće ne omekša, oko 10 minuta. Sklonite sa vatre. Rastvorite miso u 2 kašike hladne vode i umešajte u supu. Začinite solju.
Kondži sa piletinom i pečurkama
Sve što treba da uradite je da kuvate sastojke za ovaj zasitan i ukusan doručak. Sve možete i pripremiti unapred.
Kondži je ukusna pirinčana kaša popularna u mnogim azijskim zemljama. Kremast i blag, kondži je savršeno belo platno za mešanje ukusa i tekstura.
Sastojci
- 4 pileća bataka sa kostima i kožom
- 2 šolje pilećeg bujona sa niskim sadržajem natrijuma
- ¾ šolje belog pirinča kratkog zrna, kao što je arborio
- 2.5 cm đumbira đumbira, oguljen i prepolovljen po dužini
- veza mladog crnog luka, beli i svetlozeleni delovi odvojeni od tamnozelenih vrhova
- so
- 2 šake šitake pečuraka, sa peteljkama i isečenim na kriške od ½ inča
susamovo ulje i čili sos, kao što je sambal oelek, za serviranje
Uputstva
U šerpu stavite piletinu, bujon, pirinač, polovinu đumbira, beli i svetlozeleni deo luka, 1 1/2 kašičice soli i 4 šolje vode da provri. Smanjite toplotu na srednje-nisku; delimično poklopite i dinstajte, mešajući nekoliko puta, dok se piletina tek ne skuva, oko 20 minuta. Prebacite piletinu na tanjir.
Povećajte toplotu na srednju i umešajte pečurke; kuvajte, otklopljeno, dok se pirinač ne raspadne i smesa ne postane kremasta, oko 20 minuta. U međuvremenu, uklonite i odbacite kožu i kosti sa piletine; iseckati meso na komade veličine zalogaja. Uklonite đumbir i mladi luk iz kondžija.
Tanko narežite vrhove mladog luka; preostalu polovinu đumbira tanko narežite na komade veličine šibice. Umešajte pileće meso i nakupljene sokove i poslužite posuto vrhovima mladog luka, đumbirom, susamovim uljem i čili sosom.
Supa od slatkog krompira
Ova supa je lako svarljiva rano ujutru i ne sadrži mlečne proizvode. Možete izabrati sopstvenu kombinaciju začina.
Sastojci
- 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 3 čena belog luka, mlevena
- 1 mali praziluk, samo beli i bledozeleni delovi, tanko isečen i dobro ispran
- 1 kiselkasta zelena jabuka, očišćena od jezgra, oguljena i isečena na komade od 1 inča
- 1 stabljika celera, tanko isečena
- 1 kašičica sitno narendanog svežeg đumbira
- 2 slatka krompira oljuštenog i isečenog na kocke
- 6 šoljica pilećeg bujona
- tabasko čipotle sos
- krupna so i sveže mleveni biber
- ½ šolje slane pečene golice
Uputstva
Zagrejte ulje u velikom loncu na srednjoj vatri. Kuvajte beli luk i praziluk dok ne omekšaju i ne postanu providni, oko 4 minuta. Dodajte jabuku, celer i đumbir i kuvajte 3 minuta. Dodajte slatki krompir i temeljac, i dinstajte dok slatki krompir ne omekša, oko 15 minuta. Dodajte chipotle čili.
Radeći u serijama, prebacite smešu u blender i izmiksajte dok ne postane glatka, prebacujući supu u veliku činiju dok radite. (Radi sigurnosti, uklonite poklopac sa otvora na poklopcu i pokrijte ga kuhinjskom krpom da sprečite prskanje.) Začinite solju i biberom. Pre serviranja pospite pepitama.
(Sensa)
BONUS VIDEO:
Ako žena ima ovu osobinu, obara muškarce s nogu: Labkovski kaže da njena tajna moć nema veze sa uskim strukom
Koji je vaš životni moto? Vaša omiljena banana otkriva da li vam je ključ vreme, iskustvo ili zlatna sredina
Sreća stiže za 3 horoskopska znaka 2. aprila 2025: Jezde na talasu optimizma i podstiču druge na promenu
Dnevni horoskop za 2. april 2025: Biku će neko probuditi uspavane emocije, Rak je na korak do istinske sreće
Kako se koristi grejpfrut za negu kože? Moćna voćka vraća licu sjaj, uklanja akne i pigmentne fleke