Kada ulaze u srednje godine, nažalost neke žene posmatraju taj period kao doba stagniranja. Usvajaju gledište da su postigle ono što su postigle i da je sada teško menjati život. Međutim, ovo je jedna od najvećih zabluda, jer 50. godine mogu biti magični pokretač za pozitivnutransformaciju vaše stvarnosti. Sve što vam je na umu, može postati java - ppočnite da verujete u to.

Umesto da se osvrćete na godine pre i preispitujete se da li ste mogli bolje, drugačije, ponavljate u sebi prilike koje ste možda u davnoj prošlosti propustile, vreme je da zakoračite u nešto novo i osvestite da sada imate moć da ispunite život kakav želite, možda najveću do sada.

Stekli ste iskustvo, u mnogim stavrima ste se već ostavrili, a sada je šansa da se povežete sa sobom i posvetite više sebi i svojoj sreći. Naučili ste brojne lekcije kroz život, a u prošlost se vraćajte samo da biste iz njih izvukli pouku.

Ukoliko mislite da je sada kasno da ostvarite novi cilj ili san, jedna kineska poslovica vas podseća:

"Najbolje vreme za sadnju drveta bilo je pre 20 godina. Sledeće najbolje vreme je danas"

Šta ovo zapravo znači i kako možemo navedenu kinesku poslovicu da iskoristimo za svoje dobro?

Ako ste zabrinuti da još nemate nešto, da ste nešto propustili, onda to ne bi trebalo da odbacite. Bez obzira što su godine prošle od neke želje, nnmojte to ignorisati. Umesto toga, shvatite to kao poziv na akciju. Nemojte sebe mučiti mislima zašto "ovo drvo nije posađeno pre 20 godina", odnosno zašto tada niste nešto preduzeli. Tada ste bili drugačiji, imali ste drugačije ideje o životu i o sebi. Ali sada bolje razumete šta želite. Ovo je već važan korak napred.

Niste zakasnili, to je samo vaš izgovor! U bilo kom uzrastu, na bilo kom mestu, možete planirati novi korak i preduzeti ga za svoje bolje sada i sutra. Uvek postoje neki resursi. Uvek možete napumpati i ojačati ove resurse.

Ne možete promeniti ono što se u stvari već dogodilo. Ali možete krenuti u pravcu koji vam je posebno važan. Imate sebe, imate svoje iskustvo, znanje i snagu. Ako odustanete i tražite izgovore, to samo može dodatno zakomplikovati vaš dalji put. Odustajanje nije opcija osim ako na nešto uopšte ne možete da utičete.

Nema razloga da sebi zamerate za pogrešne odluke u prošlosti, za greške, za izgubljeno vreme. Takvim odlukama oblikovali ste sebe baš kakvi ste danas. Zato sada imate dovoljno snage da posadite drvo svojih snova i uzgajate ga. Obavezno sačekajte njegove plodove i uživajte u njima.

Izvor: Sensa