Period menopauze najčešće je praćen neprijatnim simptomima poput promene raspoloženja, znojenja, talasa vrućine, smanjenje libida, a verovali ili ne, mnoge od ovih simptoma možemo ublažiti pozitivnimmislima.

Džesika Vazalo, životni trener i kouč transformacije, poručuje svim ženama u menopauzi: "Imamo živote sa kojima možemo da nastavimo, nemamo vremena da se zaključamo na tavan negde u znak izvinjenja."

Osim fizičkih nelagodnosti, žene se tokom perimenopauze i menopauze suočavaju sa promenema u mentalnom zdravlju, a najčešće su to manjak samopouzanja i anksioznost. Džesika ističe da promenom načina razmišljanja možemo promeniti svoje navike, osećanja, ponašanje i samu energiju koja nas prati u ovim godinama.

Kako navodi, žene u menopauzi ne bi trebalo da se bore protiv menopauze, već da promene svoju perspektivu. Ona koristi neuro-lingvističko programiranje (promena negativnih misaonih obrazaca), pozitivnu psihologiju i terapiju razgovorom "kako bi pomogla ljudima da se osećaju osnaženijim i da promene svoj život". Iako mnoge žene smatraju da period menopauze donosi stagniranje, on zapravo može biti sjajna prilika da promenite život nabolje, onako kako ste sanjali.

Promenom misli, podižemo svest o svojim navikama i načinu na koji razgovaramo sa sobom. U menopauzi je važno da se oslobodite preterane samokritike, da se rešite tog negativnog glasa koji upućujete sebi. Kako životni trener navodi - "To zaista pomaže ljudima da se resetuju i vrate u svet i osećaju se snažnim."

Šta je menopauza i u kom uzrastu obično počinje?

Menopauza je prirodni deo starenja, što se obično dešava kada žena ima između 45 i 55 godina. Pojavljuje se kada nivoi estrogena u telu počnu da opadaju. Tokom ovog perioda menstrualni ciklus postaju ređi ili mogu iznenada prestati, a nakon menopauze žene gube funkciju da zatrudne prirodnim putem.

 Perspektiva koju imamo toommenopauze značajo utiče na kvalitet našeg života i na simptome klimaksa. "Neka žena se raduje prestanku menstruacije, doživaljava to kao slobodu, oslobođena je, deca su otišla od kuće, ovo je njeno vreme" - kaže Džesika. "Dok je za druge ljude njihov svet potpuno uzdrman, oni osećaju da nemaju svrhu.To može da poljulja njihovo biće i identitet tako da izgube samopouzdanje. A to se može odigrati na poslu i kod kuće."

Sama reč menopauze ukazuje na prestanak menstruacije, ali to ne znači da mi treba da prestanemo da rastemo, radujemo se i razvijamo. Promena načina razmišljanja u menopauzi na pozitivno može doneti pozitivne promene, umesto očajanja i života u prošlosti.

Iako smo svesni da je ovo novi životni ciklus i da nema razloga za strah i nelagodnost, važno je da obratimo pažnju i na naše podsvesno. Tokom života stičemo razna uverenja od društva, roditelja, okruženja o svemu, pa tako i o menopauzi. Životni trener naglašava da treba da osvestite da vi niste vaše mame ili bake, već žene svoje generacije koje prihvataju menopauzu na potpuno drugačijem nivou.

Džesika je objasnila da žene moraju da upamte da u perimenopauzi i menopauzi mogu da izaberu svoj put napred, treba da razmisle o tome kako će im biti život sada kada su njihova deca otišla od kuće i da sve promene koje se događaju preusmere u svoju svrhu i ciljeve”

Pre ulaska u menopuzu informišite se uo ovom stanju sa stručnjacima, o tememama koje se odnose na fizičko i mentalno zdravlja. Uđite u ovaj period spremne i svesne da je to doba u kojem možete da promenite svoj život uprkos svim izazovima i neprijatnim simptomima. Menopauza predstavlja sjajan period transformacije, iskoristite to!

Šta je menopauza i u kom uzrastu obično počinje?

Menopauza je prirodni deo starenja, što se obično dešava kada žena ima između 45 i 55 godina. Pojavljuje se kada nivoi estrogena u telu počnu da opadaju. Tokom ovog perioda menstrualni ciklus postaju ređi ili mogu iznenada prestati, a nakon menopauze žene gube funkciju da zatrudne prirodnim putem.

Koji su najčešći simptomi menopauze:

 • Valunzi
 • Izostanak ili neredovne menstruacije
 • Poteškoće sa spavanjem
 • Anksioznost i gubitak samopouzdanja
 • Loše raspoloženje, razdražljivost i depresija
 • Noćno znojenje
 • Suvoća vagine ili nelagodnost tokom seksa
 • Smanjen libido (seksualni nagon)
 • Problemi sa koncentracijom ili pamćenjem
 • Dobijanje na težini
 • Urinarna Inkontinencija

Izvor: Sensa