Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Test zdravlja: izračunajte koliko vam je telo zapravo staro

Odredite biološku starost svog organizma na osnovu jednostavnih testova...

  Izvor: Foto: Profimedia

Godine koje nam pišu u krštenici gotovo nikada nisu one koje bismo hteli da imamo. Mladi žele da budu stariji, a posle 40. rođendana, svi bi hteli da imaju barem nekoliko godina manje. Prema novom istraživanju, prosečna žena izgleda četiri godine starije od datuma rođenja.

Raznim metodama ulepšavanja i zatezanja "kalendar" koji se ogleda na licu i telu može malo da se koriguje, ali ne i zapis koji nosimo u svakoj ćeliji organizma.

VIŠE: 14 pitanja za proveru rada štitne žlezde

Biološka starost pokazuje koliko smo, zaista, stari. Njen časovnik otkucava u ćelijama bez uticaja naše volje, i bez mogućnosti da se rezultat koriguje. Istraživanje koje je rađeno u Holandiji pokazalo je da je nezdrav stil života doveo do toga da je prosečna biološka starost 15 godina veća od one koju su imali naši roditelji ili bake i deke u istim godinama. To znači da ljudi u četrdesetim godinama metabolički i biološki zapravo imaju 55 godina.

VIŠE: Kako da izvedete kućni test za kandidu

Postoje razne metode procene biološke starosti. Najpouzdanija je citobiofizička dijagnostika poznata kao metoda Šahbazov, gde se na osnovu brisa sa unutrašnje strane obraza pod mikroskopom prati broj pokretnih jedara na 100 ćelija.

Ako ste radoznali, pokušajte sami da uradite test određivanja biološke starosti.

Mišići

Stanite uspravno, pa podignite jednu nogu i savijte je u kolenu. Ruke stavite na bokove ili ih raširite i zatvorite oči. Brojite dok ne izgubite ravnotežu. Ako ste izdržali minutu, oduzmite četiri godine. Za poljuljanu ravnotežu nakon 30 sekundi oduzmite dve godine, a ako niste izdržali ni pet sekundi, dodajte krštenici još tri godine.

Puls

Izmerite otkucaje srca, pa brzo uradite 30 čučnjeva. Ponovo izmerite puls i izračunajte razliku. Ako imate 20 godina puls se povećao za 0-10 jedinica, sa 30 godina od 10 do 20 jedinica. Kod četrdesetogodišnjaka puls se poveća za 20 do 30 jedinica, a nakon 50. godine od 30 do 40 jedinica.

Vid

Proverite vid uz pomoć lenjira i novina. Oslonite na jagodičnu kost i direktno ispod oka dugačak lenjir. Uzmite novine i polako ih udaljavajte, dok slova ne postanu mutna. Izmerite najbližu udaljenost na kojoj bistro vidite slova. Ako je to manje od 15 centimetara, biološka starost se poklapa sa godištem. Za razmak od 16 do 30 centimetara dodajte jednu godinu, a na svakih dodatnih 30 centimetara dodajte još po jednu godinu.

Gimnastika

Stanite uspravno, savijte kolena, nagnite se napred i pokušajte dlanovima da dodirnete pod. Ako ste stavili dlanove u potpunosti na pod - biološki uzrast je 20 do 30 godina, ako samo prstima dodirujete pod imate 40 godina. Sa 50 godina ne možete da dodirnete dalje od potkolenica, a ukoliko dodirujete samo kolena - biološki zapravo imate 60 godina.

Brojanje

Uzmite štopericu i od broja 100 brojite unazad po sedam cifara. Mlađi od 40 godina do broja dva trebalo bi da stignu najviše za 20 sekundi, a stariji od 40 do 60 godina, trebalo bi da završe računanje najviše za 40 sekundi. Za rezultate brže od očekivanog vremena, oduzmite od svojih godina dve godine, a ukoliko ste bili sporiji, dodajte dve godine.

Kožni test

Uštinite kožu iznad dlana što jače možete, držite tako pola minuta i pustite. Uzmite štopericu i izmerite za koliko sekundi će se koža vratiti u normalu. Ako je manje od sekunde, oduzmite tri godine. Ako su potrebne dve sekunde biološka i hronološka starost se poklapaju. Ukoliko su potrebne tri do četiri sekunde dodajte jednu godinu, za pet do 10 sekundi dodajte dve, a za 11 do 30 sekundi dodajte tri godine.

Obim

Izmerite obim na najširem delu bokova i struk. Savršena mera struka je 70 odsto od obima kukova. Ako ste dobili ovakav rezultat, oduzmite jednu godinu. Za obim struka koji iznosi 80 do 90 odsto bokova, dodajte tri godine. Ukoliko je obim struka jednak ili veći od širine bokova, dodajte pet godina.

Pluća

Duboko udahnite i sav vazduh iz pluća, u jednom dahu, uduvajte u balon i zavežite ga. Lenjirom izmerite širinu balona. Ako ste uduvali 0,5 litara vazduha širina je od sedam do devet centimetara, litar "meri" od 10 do 11 centimetra, a od 12 do 13 centimetara - 1,5 litara. Dva do tri litra vazduha balon šire od 14 do 16 cenitemara, a dva litra više mu dodaju još šest centimetara. Ako je vaš rezultat manji od litra vazduha, dodajte pet, a ako je u balonu jedan do 1,5 litara, dodajte tri godine. Za dva do tri litra dodajte jednu godinu. Za četiri do pet litara oduzmite tri godine.

Izvor: Novosti

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj