Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čudesna moć sugestija za opuštanje i unutrašnji mir: šta je autogeni trening i kako deluje na dušu i telo

Kod sugestija nam je cilj fizički doživeti ono što sebo sugerišemo i tome svedočiti, bez obzira na to je li to mir, opuštenost, svežina ili samouverenost! Ovo je tajna čudesnog autogenog treninga!

  Izvor: Foto: Profimedia

Vreme kao da se ubrzalo. Retki su oni koji još uživaju u lenjim nedeljama, a da im pritom pred očima, poput zamišljenih oblaka, ne prolazi spisak obaveza. Stres se odavno ušunjao u naše živote i odomaćio se, ponekad do te mere da ga više i ne primećujemo. Zavapimo tek kad opterećenje eskalira i više ne možemo izdržati.

Kako izlečiti sam sebe od bolesti: 7 tehnika koje vode do isceljenja duše i tela

Na sreću, danas su nam na raspolaganju mnoge metode koje nam mogu pomoći vratiti izgubljeni mir, energiju i snagu, pa čak i poboljšati zdravlje. Mnoge, poput meditacije, dolaze s Istoka, ali već gotovo vekovima na evropskom tlu postoji metoda koja nam, naučimo li je pravilno koristiti, može i u najstresnijoj situaciji doneti mir.

Reč je o autogenomtreningu. Ta se metoda temelji na psihološkom kondicioniranju samog sebe putem jednostavnih vežbi i sugestija, što nam pomaže da se opustimo i zadržimo mir i u najstresnijim situacijama i tako posredno utičemo na celokupno zdravlje. Autogeni znači da proces proizlazi iz nas samih, da ulaganjem vlastitog truda pokušavamo pronaći u sebi mir.

Već s tom definicijom jasno je da se ova metoda bazira na vlastitoj odgovornosti, ali i poverenju u vlastite resurse. Sensina saradnica, psihoterapeutkinja dr. Nada Kaiser, dugogodišnja učiteljica ove metode koja je nastala u 20-im godinama prošloga veka, opisuje na vlastitom primeru kako deluje.

"Nedavno sam morala kod zubara, a to nije najugodnije iskustvo. Ali, koristeći autogeni trening, bila sam potpuno mirna, u mislima na sasvim nekom drugom mestu i popravljanje zuba nije bilo nimalo stresno. Tako to može biti za svakoga", kaže dr. Kaiser.

Autogeni trening osmislio je Johannes Heinrich Schultz, nemački psihijatar, psihoanalitičar i hipnoterapeut. Uvidio je, naime, da su gotovo svi njegovi pacijenti, nakon hipnoterapijskih seansi, tokom kojih se ulazi u duboko opušteno stanje, svedočili da su tokom postupka imali doživljaj težine i topline u tijelu, što im je bilo vrlo prijatno.

Schultz se zapitao bi li se moglo postići i obrnuto - stvaranjem osećaja topline i težine doći do opuštenog stanja i otpuštanja stresa. Vrlo brzo se dao u eksperimentisanje i otkrio ne samo da je to moguće nego da može dati izvrsne rezultate. Obuka koju klijenti prolaze vrlo je jednostavna i ista je od nastanka metode do danas.

U Evropi mnoga zdravstvena osiguranja osiguranicima plaćaju njeno učenje, i to iz vrlo jednostavnog razloga - činjenice da je prevencija bolesti koju donosi stres daleko jeftinija od lečenja već nastale bolesti. Osiguravajuća društva, naime, na taj način - dakle finansirajući obuku - štede.

Jednostavne formule autosugestija

"Polaznici uče vrlo jednostavne formule autosugestija kojima u sebi stvaraju željeno stanje. Najpre pod vođstvom učitelja, a potom sami govore sebi da u određenim delovima tela osjećaju težinu i toplinu. U početku, naravno, to neće biti istina.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj