Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li ste skloni preuveličavanju stvari: umni trik koji pomaže da živimo srećnije

Često naš um preuveličava situacije nad kojima zaista nemamo kontrolu. Važno je da istreniramo naš um da ne prosuđuje i tako pomognemo sebi. Savladajte ovaj koristan umni trik.

  Izvor: Shutterstock

Umni trik
Mnogo svakodnevnih teškoća zapravo je rezultat činjenice da smo skloni preuveličavanju stvari, kaže Massimo Pigliucci, profesor filozofije na City Collegeu of New York. Mislimo da su male neprilike ili neprijatnosti velike prepreke – i, naravno, razmišljajući tako, učinimo ih velikim preprekama. Tu može pomoći stoički pristup, koji se može smatrati i umnim trikom, menjanjem svoje perspektive, načina na koji gledamo stvari, objašnjava Pigliucci.

Povezane vesti

Kad se govori o umnim trikovima, može se činiti kako je u pitanju nešto neozbiljno, ali način na koji percipiramo realnost jeste umni trik. Mi stalno prosuđujemo šta nam se događa. Na primer, stoički je pristup: "Vidi, voz će kasniti pet minuta." Prosuđivanje da je to katastrofa, nešto zaista strašno, samo je nešto što vi činite. To nema ništa sa svetom onakvim kakav jeste, to je vaša percepcija.

Povezane vesti

Ako očajavamo, uzalud trošimo puno energije
Zato Pigliucci savetuje da pokušamo svaku situaciju da podelimo na dve komponente: "šta mogu da učinim" i "šta je van moje kontrole te zbog toga zaista ne treba da se zabrinjavam zbog toga". Određene stvari nisu pod našom kontrolom, zbog toga je jedini izbor koji imamo da ih podnesemo ili očajavamo zbog njih.

Ako očajavamo, uzalud trošimo mnogo svoje energije i zapravo pogoršavamo situaciju. Zamisao je da svoj spektar emocija udaljimo od destruktivnih kao što su bes, strah i mržnja, a približimo kultivisanju pozitivnih kao što su ljubavi, radosti i osećanja pravednosti. Razmišljanje o tim stvarima unapred priprema naš um da se sa njima nosi najbolje što može.

Izvor: Sensa.hr

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj