"Neiskrenog i zlog prijatelja se treba bojati više od divlje zveri; divlja zver će možda raniti vaše telo, ali zao prijatelj će raniti vaš um." – Buda

Drugarstva gradimo još od malih nogu i u naš život godinama ulaze i izlaze neki dragi i manje dragi ljudi, a malo od njih se zaista može nazvati pravim prijateljima, piše Lovesensa.

Poznata je izreka da u zrelim godinama prave prijatelje možete nabrojati samo na prste jedne ruke, a evo kako je Buda razmišljao o prijateljstvu.

Prema Budi, u životu treba da imamo četiri ovakva prijatelja, a od svakog možemo naučiti važnu životnu lekciju, samo treba malo više da se fokusiramo na signale života.

1. Pomoćnik - ovo je prijatelj koji će biti uz vas kada vam je potreban. On daje sve ne očekujući ništa zauzvrat i pomaže da pronađemo pravi put kada smo izgubljeni u lavirintu života.

2. Trajni prijatelj - ovo je prijatelj kojem govorite najveće tajne, jedna od retkih osoba kojoj uvek možete potpuno otvoriti dušu. To je osoba koja vas nikada neće napustiti u nevolji i spremna je za vas da preduzme rizik.

3. Mentor - ovaj prijatelj je vaš zaštitnik, on će vam uvek ukazati na greške i sprečiće vas da napravite pogrešne životne izbore. On će vas podsetiti koliko ste zapravo jaki i pomoći će da se vratite svojoj pravoj prirodi.

4. Saosećajan prijatelj - on je spreman sa vama da pati u teškim trenucima i da se smeje u onim najradosnijim. Vaša osećanja su i njegova osećanja, jer vi ste blizanačke srodne duše. Ovakav prijatelj nikada vam neće okrenuti leđa.

Izvor: Lovesensa