Kada vas neko uvredi ili povredi, ne razmišljajte o osveti. Svaka osvetoljubivost povezana je sa ogorčenošću, toksičnom emocijom koja razara dušu, izjeda vas iznutra i crpi energiju. Ogorčenost je poput virusa, zakači se za vas, a vi samo gledate i razmišljate kako da je prebacite na druge. Ovo je toksično stanje koje ne možete držati u sebi.

Mnogi ljudi biraju različite načina da se izbore sa negativnim emocijama. Meditiraju, vrište u jastuk, trče, rade jogu ili idu na terapiju. Koji god način da izaberete, bitno je da vama prija i da vam pomaže da se oslobodite toksičnog ogorčenja, tuge i potrebe za osvetom.

U dnevniku Lava Tolstoja pronađen je mudar zapis o tome kako se nositi sa ogorčenjem.

"Večeras sam razmišljao o onom starom trostrukom receptu protiv tuge i ogorčenosti:

1) razmislite koliko će to biti nevažno za 10, 20 godina, kako je sada postalo nevažno ono što vas je mučilo pre 10, 20 godina;

2) zapamtite šta ste sami uradili, zapamtite stvari koje nisu ništa bolje od onih koje su vas uznemirile.

3) Razmislite o sto puta najgoroj stvari koja bi se mogla dogoditi. "

Sledeći put kada ste ljuti, tužni, razočarani ili ogorčeni, podsetite se ove tri navedene stvari koje nam je u nasleđe ostavioe Lav Tojlstoj. Stvari postaju mnogo jednostavnije kada ih pogledamo iz drugog ugla i postanemo svesni da je najbitnije pronaći sreću u sadašnjem trenutku.

Izvor: Sensa