Dalaj Lama ističe da je od materijalnog sveta izuzetno važnije stanje duha. Smatra sebe običnim budističkim monahom i živi jednostavnim životom - budi se u 4 ujutru, meditira, moli se i prati strog raspored zvaničnih sastanaka. U njegovoj filozofiji najvažniji su saosećanje i nenasilje.

Njegova pravila srećnog života su jednostavna, i kako tvrdi, mogu vas zaštiti od negativnosti.

"Pridržavajte se tri večna pravila:

  1. Poštujte sebe
  2. Poštujte druge
  3. Ne izbegavajte odgovornost za svoje postupke."

Kada poštujete svoje biće vi zapravo možete postići više, bićete srećniji, nećete sebe mučiti negativnim mislima iznova ili sebe previše kritikovati. Takođe, kada poštujete druge, vi zapravo zaslužujete i poštovanje drugih prema vama. Dalaj Lama ističe da je saosećajnost ono što nas spašava od besa, zavisti i straha. Setite se toga kada birate kako se ophodite prema drugima. "Budite ljubazniji kad god je to moguće. A ovo je uvek moguće." - kaže Dalaj Lama.

Takođe, njegova poruka je da uvek preuzmemo odgovornost za svoje postupke, posebno kada su pogrešni. Čovek koji to radi uči iz grešaka i trudi se da postane najbolja verzija sebe. Kada prestenate da krivite sve oko sebe za život koji vam se ne dopada - od roditelja, prijatelja, poslodavaca, zemlje u kojoj živite - zapravo ćete osvestiti da ste vi taj koji stvara život kakav želi svojim izborima. Stvoreni smo kao ljudi sa slobodom izbora, na vama je da izaberete svetlost!

Izvor: Sensa