Priznajte, koliko često ste rekli „ne mogu“ u vezi sa nečim što niste ni pokušali da uradite? Ili se niste mnogo ni trudili i odmah ste odustali? Vinsent van Gog je jednom rekao: „Ako u sebi čujete glas koji govori: 'Ne umeš da crtaš', onda slikaj, bez obzira na sve, i taj glas će biti utišan.

Problem je što pravimo pretpostavke čak i ne pokušavajući. U glavi smišljamo priču zašto nešto ne možemo, kreiramo strašne scenarije i sve to zajedno utiče na naše ponašanje. Stoga nije ni čudo što nešto ne možemo i zbog čega odustajanje vidimo kao opciju. Ne možemo jer nikada nismo ni napravili prvi korak da to započnemo. Suočeni smo sa strahom od neuspeha, od osude, sa strahom da ne živimo u skladu sa očekivanjima koje smo postavili za sebe ili koje nam je postavilo društvo, porodica...Ne smemo da dozvolimo da nas to udalji od stvarnog života, punog radosti i zadovoljstva.

Ako želite da se odselite, da slikate, da plešete, pevate ili bilo šta drugo- uradite to. Umesto da kažete sebi kako ne možete, recite sebi: "Ovo može biti teško, ali daću sve od sebe da to uspe." Treba da znate da sve, gledano sa strane, izgleda mnogo komplikovano i teško, a zapravo nije uvek tako. Potrebno je dosta volje, strpljenja, upornosti i naravno mnogo vežbe. Takođe, možete da kažete sebi: "Samo želim da pokušam: ako uspem, biće to bonus."

Važno je da ne prisiljavajte sebe da budete savršeni. Uradite to što želite ne da biste se takmičili već kako biste zadovoljili svoju želju.

Sve počinje sa nečim malim koracima. A kada počnete, najverovatnije ćete otkriti da je lakše nego što ste mislili. Budite strpljivi i uporni. Možda će vama biti teže nego nekom drugom, ali to ne znači da treba da odustanete u startu. Nikada nećete znati kako je dok ne pokušate. Samo ne dozvolite da vas poređenja, strah ili pretpostavka da nećete uspeti sprečiti da čak i pokušate.

Izvor: Sensa