Moj predlog za ovu godinu je da tokom januara napravimo selfboard. Zašto mislim da je važno da uvedemo ovaj termin u proces rada na sebi i to baš na početku godine? Zato što sam mnogo puta bila u situaciji da objašnjavam zašto nečiji vision board ne radi. Toliko smo se navukli na priče i fantazije o tome šta želimo i gde želimo da budemo, da smo zaboravili da od same priče može još više da nam se smuči naša trenutna pozicija. Takav pristup, nažalost, često stvara kontraefekat.
Ja verujem da board ne radi onda kada nema dodirnih tačaka sa našom realnošću.
Kada lepimo divne, inspirativne slike, koje su stotinama hiljada koraka daleko od toga ko smo i gde smo danas. Kada to što vidimo na slikama nema nikakve veze sa nama, teško nam je da se sa tom slikom identifikujemo. Board definitivno mora da bude inspirativan, da vas motiviše i pokreće, ali ukoliko vi danas živite od plate do plate, a na vašem board-u imate kuću sa bazenom u Kaliforniji, to će najverovatnije ostati samo lepa kuća daleko od vas. To je kao da gledate tuđi profil na instagramu, i nervirate se što to nije vaša realnost.
Vizija vašeg željenog života mora imati dodirnih tačaka sa time ko ste i gde ste danas.
Možemo se okružiti prelepim slikama, možemo se preseliti u drugi grad, telesno se transformisati, pa čak i ime promeniti u cilju promene identiteta, ali ako NE menjamo svoje misli i emocije, koje te misli svakodnevno kreiraju, vrtimo se u začaranom krugu akcija i frustracija. Ne kažem da velike promene nisu moguće, ja i te kako verujem da su čuda moguća, ali MI moramo biti spremni da nam se ona dese.

Naša vizija počinje od nas!

Naš board jeste vizija naše budućnosti, ali isto tako mora biti odraz naše introspekcije, samo nama poznatih detalja, za koje mi tačno znamo šta znače.
On mora da bude u korelaciji sa nama i da reflektuje najbolju verziju nas u budućnosti.
Da bi služio svojoj svrsi i zaista nas podsticao, mi moramo da verujemo da je to za nas moguće. To je kao i sa afirmacijama, one moraju da budu za nas verodostojne, da bismo mogli da se povežemo sa njima. Moramo verovati u svoje reči i u svoje snove da bismo mogli da ih ostvarimo. Oni se neće sami po sebi desiti.
Mnogo je važna i NAMERA sa kojom pravimo board, kao i fokus na transformaciju koju želimo da postignemo.

Kako da napravite selfboard?

Izdvojite vreme samo za sebe i prionite na posao. Dok budete pravile selfboard, osetićete kako se nešto u vama pokreće – počećete da menjate svoju priču u koju verujete.
Stavite svoju sliku u centar velikog platna i po krugu oko slike počnite da odgovarate sebi na sledeća pitanja i da intuitivno dodajete slike, detalje, tekstove, koji će biti vaši odgovori na sledeća pitanja.
Počnite od kreiranja pozitivnih obrazaca vas u vašim životnim uloga.
Odgovori treba da reflektuju crte i karakteristike koje želite da imate.
Kao ćerka, ja sam…
Kao majka, ja sam…..
Kao žena, ja sam….
Kao ljubavnica, ja sam…
Kao drugarica, ja sam…
Kao preduzetnica, ja sam…
Kada nisi ničija, KO SI ?....
Kada nema nikoga pored, ti si……
Koju priču o sebi želiš da promeniš?
Kako to radiš? Šta ti u tome pomaže?
Kako se osećaš dok to radiš?
Kako izgledaš?
Koje knjige čitaš, koja mesta voliš?
Kako se izražavaš, kako se smeješ, šta te veseli, čemu se najviše raduješ?
Šta te pokreće?
Gde živiš, da li ti više odgovara stan i grad, ili voliš da se osamiš u kući i u prirodi?
Da li voliš da radiš u kafiću uz glasove ljudi, ili tražiš tišinu i svoj mir?
Koji mirisi te umiruju, koji ti daju energiju?
Kad si sama, šta prvo uradiš, gde odeš?
Zbog čega je si ponosna na sebe?
Koje su to osobine koje su kod tebe neodoljive?
Kako želiđ da te drugi vide?
Šta želiš da ostvariš?
Kakav trag želiš da ostaviš?
Na šta želiš da se fokusiraš ove godine?

U donjem desnom uglu napišite sebi tri cilja za 2023. godinu.
Oživite tu verziju sebe sa što više detalja, definicija, citata, slika, koje će za vas imati posebno značenje. Tako ćete dati svom mozgu zadatak i fokus na ono što je vama ove godine najbitnije.

Izvor: Sensa