U savremenom svetu ljudi se neprestano takmiče i porede jedni sa drugima. Na društvenim mrežamo često posmatramo slike savršenih putovanja, tela idealnih mera, nestvarno lepih ljudi, luksuza, idealnih kuća, skupih automobila, sreće i uspeha... Ukoliko zaronimo u taj pozitivan sadržaj, a u našem, životu se trenutno događaju previranja i suočavamo se sa izazovima, postoji rizik od postavljanja pitanja - Šta nije u redu sa mnom?

Često smo sami sebi najveći naprijatelji, posebno u situacijama kada počnemo sebe da kritikujemo, preispitujemo, kada u odrazu ogledala vidimo samo mane i nedostatke i nesupeh posmatramo kao najveći propust koji smo mogli da napravimo. Kultura poređenja i takmičenja sa drugim ljudima, dok sebe ponižavate, podstiče anksioznost, bes, depresiju i stid. To generiše i pojačava samodestruktivne misli, a ako ne naučimo da se tome odupremo, sasvim je moguće da ćemo imati problema u budućnosti.

Ukoliko često mislite kako niste dovoljno dobro, važno je da se oslobodite ovih destruktivnih misli i uverenja. Obratite pažnju na sledećih 5 stvari:

1. Svakodnevno brinite o sebi - Svaki dan odvojite vreme da se dovoljno naspavate, jedete zdrave, uravnotežene obroke i vežbate. Naučite da nađete vremena za radost, smeh i igru. Počnite da vodite dnevnik zahvalnosti ujutru ili neposredno pre spavanja. Počnite sa malim stvarima i navedite 3 stvari na kojima ste bili zahvalni tokom dana. Istraživanja pokazuju da je ovakva praksa zahvalnosti dobra za naš um, telo i odnose sa onima oko nas.

2. Naučite da se oslobodite negativnih i destruktivnih misli - Vi možete da kopntrolišete svoje misli, da odredite šta ćete od njih da prihvatite, a šta da odbijete. Tako na prmer, izaberite da odbavcite misli poput - "moram", "nisam dobar", "svi su bolji od mene", "doživeću neuspeh"...

3. Naučite da prigovarate svom unutrašnjem kritičaru - Unutrašnji kritičar je kao unutrašnji glas koji nas neprestano osuđuje, omalovažava, sumnja u naše sposobnosti i govori nam da nešto nije u redu sa nama. Unutrašnji kritičar misli da nas štiti, ali u stvarnosti nam oduzima naše emocionalno blagostanje i duševni mir. Zapišite sve što vam vaš unutrašnji kritičar kaže, a zatim ga ubedite da greši dajući argumente i dokaze. Odgovorite svom unutrašnjem kritičaru sa razumevanjem i empatijom. Na primer: "Čujem šta govoriš, ali mislim da grešiš i evo zašto... ".

4. Naučite da se fokusirate na svoje potrebe i želje - Dozvolite sebi da posvetite više vremena onome što vam je važno, šta vam je bitno, bilo da je to običan hobi ili rad na ozbiljnom projektu koji nije vezan za vaše svakodnevne aktivnosti.

5. Vežbajte prisutnost u sadašnjem trenutku, ovde i sada - Skloni smo da se fokusiramo na prošlost, koja hrani krivicu i stid, ili na budućnost, koja hrani anksioznost. Zato je izuzetno važno da naučite da budete prisutni ovde i sada. Svesnost i boravak u sadašnjem trenutku nas podsećaju da smo u redu ovde i sada. Prisustvo nam omogućava da budemo više uključeni u naše odnose.

Pogledajte svoj odraz u ogledalu malo bolje, moguće je da ćete pred sobom videti nežnu osobu, biće satkano od emocija, nekoga ko možda ima mane, ali ima puno više lepota i dobrih strana, sjajnih stvari koje ste učinili u životu. Zavirite us voje srce i pronaćićete svetlost - neka ta svetlost sada još jače zasija.

Izvor: Sensa