Emocionalna ucena je oblik manipulacije gde nam bliski ljudi direktno ili indirektno prete da će nas na neki način "kazniti" jer ne radimo ono što žele. Emocionalni ucenjivači znaju koliko smo zavisni od odnosa sa njima, oni znaju naše slabosti, tajne, kako da nas pogode direktno u srce.

Emocionalni manipulator može biti bilo koja osoba, vaš partner, šef, kolega, roditelj, prijatelj, a u takvoj komunikaciji uglavnom igra na kartu osećannja kako bi postigli kontrolu nad nama.

Postoji 6 faza koje podrazumeva emocionalna ucena - po ovome ćete je prepoznati i znati šta treba da izbegnete:

1. Uslov

Prva faza emocionalne ucene je postavljanje zahteva. Manipulator postavlja zahteve; šta želi da postigne manipulacijom. Ponekad to može biti direktan zahtev, kao što je: "Ne želim da ga vidiš". A ponekad se zahtev izražava indirektno (tzv. pasivno-agresivan). To može biti neki vid ljutnje ili manipulacija čutanjem, sve dok osoba ne uradi ono što se od nje zahteva. Jedan od najvećih oblika manipulacije u ovojj fazi jeste kada je prava namera prikrivena "brigom". Na primer, "ova osoba loše utiče na tebe".

2. Otpor

Da bi došlo do emocionalne ucene, mora postojati otpor osobe kojom se manipuliše, inače bi to bio samo zahtev. Kao i zehtev, otpor može imati manje ili više očigledne oblike. Ponekad je to čvrsto i jasno "ne", potkrepljeno argumentima. A ponekad, neko jednostavno može odbiti da razgovara ili na neki drugi način odbije dalju komunikaciju. Postoji još jedan oblik otpora - to je nečinjenje. Obično u nadi da će ucenjivač zaboraviti na svoj zahtev.

3. Pritisak

U normalnoj vezi, kada se opirete, druga osoba ili pušta problem ili nudi da zajedno pronađete rešenje. Osoba koja se bavi emocionalnom ucenom će pokušati da vas natera da ispunite njegov zahtev. Očiglednim i direktnim pritiskom (tj. upornim ponavljanjem zahteva).

Drugi oblici pritiska mogu uključivati:

  • pokušaj da se zahtev preformuliše tako da izgleda u najboljem svetlu
  • iznoseći brojne argumente u korist vašeg pristanka i protiv vašeg odbijanja
  • davanje raznih vrsta ultimatuma (na primer, "ako me voliš, moraš to učiniti")
  • kritika ili omalovažavanje osobe koja ne pristaje na zahtev

4. Pretnja

Emocionalna ucena uvek uključuje pretnju kaznom i koja će se pokrenuti ako se zahtev ne ispuni. Pretnja može da bude:

Direktna - Ovo je jasan iskaz situacije i informisanje o posledicama neispunjavanja zahteva. Na primer, "Ako to ne uradiš, ostaviću te."

Indirektno - spekulacije o mogućim ishodima. Na primer: "Ako ne želiš da ideš u bioskop sa mnom, neko drugi može ."

Prikrivena pretnja - U ovom slučaju, teško je pretpostaviti stvarne posledice, jer se one kriju iza naizgled pozitivnih informacija. Primer: "zbog budućnosti naše veze, radi kako ti kažem."

5. Pristanak

Žrtve emocionalne ucene se često osećaju kao da nemaju alternativu. Žrtva, ne želeći da se suoči sa posledicama koje je izrazio ucenjivač, jednostavno pristaje na zahtev. Ucenjivač koji postavlja zahtev može biti posebno ljubazan, što dodatno prikriva celu manipulaciju.

6. Ponavljanje manipulacije

Uspešna manipulacija je čvrsta osnova za dalje slično ponašanje. Kada pokažete drugoj osobi da je emocionalna ucena efikasan način da se ispune njeni zahtevi, postoji rizik da će ona ovaj toksičan vid manipulacije koristiti i dalje u budućnosti.

Kako da se oduprete manipulaciji u tri rečenice - pročitajte OVDE!

Izvor: Sensa