Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 JASNIH ZNAKOVA DA RAZGOVARATE SA MANIPULATOROM: Žele da vas zbune, sve pretvaraju u dramu - prepoznajte ih na vreme

7 znakova da razgovarate sa manipulatorom - manipulatori mogu da nametnu svoje gledište, mogu dramatizovati situaciju ili preuveličati.

 7 znakova da razgovarate sa manipulatorom. Izvor: Shutterstock

Sigurno ste upoznali osobu koja je sklona manipulaciji i bili ste prinuđeni sa njom da razgovarate, bez obzira da li je reč o profesionalnom ili ličnom odnosu. Komunikacija sa manipulativnom osobom može početi kao jedan od najlepših razgovora, ali manipulator vešto koriste svoje taktike i tehnike psihološke manipulacije kako bi dobili ono što žele.

Kako biste na vreme prepoznali manipulaciju i zaštitili se, važno je da prepoznate taktike koje manipulatori koriste. Otkrivamo vam neke od glavnih manifestacijamanipulatora u komunikaciji, na ove znakove vredi obratiti pažnju:

  1. Jaka želja za kontrolom komunikacije - Manipulatori, po pravilu, nastoje da kontrolišu situaciju i zauzmu dominantnu poziciju u komunikaciji. To će najpre učiniti kroz postavljanje previše pitanja, seju sumnju ili potpuno ignorišu vaše mišljenje.
  2. Pritisak u komunikaciji - Manipulatori mogu da nametnu svoje gledište ili svoje želje, a ignorišu vaše. Mogu da vrše pritisak na vas da radite ono što žele, čak i ako vam to ne odgovara ili ne želite.
  3. Često se osećate krivim ili uplašenim - Najčešće manipulacije su zasnovane na krivici ili strahu. Oni mogu suptilno nagovestiti potencijalne pretnje kako bi od vas dobili ponašanje kakvo žele da izazovu.
  4. Emocionalni uticaj - Manipulatori se trude da direktno utiču na emocionalno stanje čoveka, podstiču ga da oseti nedostatak stabilnosti u komunikaciji. To su tehnike distanciranja i približavanja (čovek s vremena na vreme daje dvosmislene signale i ponekad nastoji da naglo privuče svu vašu pažnju, a zatim ispari iz vašeg života, i tako pojačava interesovanje za sebe).
  5. Preterana dramatizacija - Manipulatori mogu dramatizovati situaciju ili preuveličati značaj svojih osećanja kako bi kod drugih izazvali simpatije i sažaljenje. Drugim rečima, oni sebe čine žrtvom u očima drugih.
  6. Upotreba dvosmislenih izraza - Manipulatori mogu izbegavati direktne odgovore na pitanja ili reći nešto što je u suprotnosti sa onim što su prethodno rekli kako bi vas zbunili, a onda iskoristili situaciju da vam nešto nametnu ili uzmu od vas ono što žele.
  7. Jednosmerni kontakt ili jednostrana igra - To je osoba koja je sa vama u komunikaciji samo onda kada joj je nešto potrebno. Zahteva i podrazumeva se da budete tu kada njoj treba, ali ne postoji recipročno uzvraćanje, odnosno kada je ona vama potrebna, nemate u njoj podršku.

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 3

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marija

Ovo je prvi korak, koji može doći i posle nekoliko godina. Ovakvi tekstovi pomažu mnogo da se vreme do prvog koraka skrati. Onda sledi otpor manipulatoru koji se nekad ne isplati nego treba otići, što je najbolje, ali nekad ne možemo da odemo. Tad su dve opcije. Živeti po njegovim pravilima ili biti uporniji od njega, držati se normale kao da je gelender. Srećno svima, sem manipulatorima

Mrčela

De ste našli baš mene da opisujete...

Anonimus

@Mrčela Marcela, ako si manipulator, napiši neku situaciju koju mrzis, npr kad ti je neko "doakao"

Najnovije

Lični razvoj