Često se u životu sretnemo sa manipulativnim osobama, ali i mnogi ljudi, čak nama bliski, u nekim situacijama se koriste manipulacijom i njenim taktikama. Najčešće se manipulacija koristi kda osoba nešto zahteva ili traži od druge strane, ali nikako ne želi biti odbijena. Onda počinje manipulativna igra, najčešće kroz prebacivanje osećaja krivice i odgovornosti.

Kako se odupreti manipulaciji? Kako uzvratiti na nju dostojanstveno i efikasno?

Pogledajte 3 proverene taktike:

1. Označite granice. "Ne možeš tako da postupaš sa mnom"

Morate biti spremni da izgovorite ovo kada ste izloiženi manipulaciji. Ako nakon ovih reči osoba nastavi da manipuliše, morate biti spremni da napustite prostoriju i prekinete razgovor. Nema smisla izgovoriti ove reči i ostati.

2. Razgovarajte o osećanjima. "Boli me i povređuje to što radiš."

Manipulativna osoba neće odmah promeniti svoj stav i vođenje manipulativne igre. Ipak, važno je da ih podsetite na posledice koje izaziva njihovo ponešanje. Pokušajte da u njima osvestite koliko vas neke reči povređuju. Ukoliko ne uspete i vidite da nemaju nimalo empatije, onda se distancirajte.

3. Razotkrite ga - "Da li sada pokušavaš da manipulišete sa mnom? Zašto?"

Manipulator se plaši razotkrivanja. Stoga će ga takve reči poremetiti i čak ga mogu naterati da se povuče. A ako ne, onda će vam pitanje "zašto" pomoći da razumete situaciju i izvučete zaključke.

Izvor: Sensa