Dolazak Nove godine nije samo još jedna godina u kalendaru, već simbolički znači novi početak. To je i povod za svođenje prethodnih „računa“, analizu onoga što smo postigli ili nismo uspeli. Simbolika odbacivanja starog i početak novog, verujemo boljeg perioda, ogledaju se i u novogodišnjim odlukama. Veliki broj nas obećava sebi da će u novoj godini jesti zdraviju hranu, smršati, biti više fizički aktivan, promeniti posao, naučiti novi jezik, biti ekonomičniji s novcem, više vremena provoditi s porodicom…

Međutim, lista novogodišnjh odluka kreira se pod uticajem praznične atmosfere i to je jedan od najčešćih problema zašto te odluke ostanu samo mrtvo slovo na papiru. Njihovo psihološko značenje nije za sve ljude isto. Neki smatraju da njihovim životom upravlja sudbina, a drugi da su dizgine života u njihovim sopstvenim rukama. Istraživanja pokazuju kako su oni koji osećaju da upravljaju svojim životom generalno uspešniji i fizički zdraviji od onih koji veruju da njime ne upravljaju.
Oni koji smatraju da isključivo zavise od sudbine, svoje odluke formulišu kao spisak lepih želja. Iza njih u suštini stoji uverenje da će im nova godina na neki magijski način obezbediti ostvarenje željenih promena. Tako odluke o prestanku pušenja ili sprovođenju dijete, na primer, u samom startu bivaju osuđene na neuspeh jer u njihovo sprovođenje neće biti uložen trud.

Postavljanje ciljeva
Donošenje odluka podrazumeva i odgovornost za njihovo sporovođenje, tj.preduzimanje konkretne akcije. Na taj način pokazujemo da imamo kontrolu nad svojim životom, a ne da zavisimo isključivo od sudbine. Mudro donošenje odluke podrazumeva postavljanje konkretnog cilja koji je za nas lično dostižan u unapred određenom vremenskom periodu i realističan (možemo planirati da otputujemo na Mesec, ali takav cilj nije realan).

Napravite dobar plan
Iako nova godina motiviše i podstiče želju za promenom u smislu simboličnog novog početka, ne postoji idealan period za donošenje odluka. Ako nešto iskreno želite i osećate potrebu za time, ne čekajte prvi u mesecu, niti ponedeljak. Počnite odmah! Napravite dobru strategiju, a ona podrazumeva izbor efikasnih metoda za postizanje ciljeva.

-Definišite svoj cilj, tj. planove i počnite da vodite dnevnik
-Svoj cilj podelite na manje potciljeve koji su konkretni, merljivi i vremenski ograničeni. Time se otklanjaju strah i oklevanje
-Ispričajte ljudima u svom neposrednom okruženju o svojim novim odlukama jer će vas to više sprečiti da odustanete- ljudi se češće drže svojih obećanja ako su ih nekome saopštili, javno objavili ili potpisali.
-Podsećajte sebe na benefite od ostvarivanja donetih odluka. Napravite spisak dobiti koje će vam one doneti.
-Koncentrišite se na pozitivne aspekte promene, šta će to sve lepo donesti u vaš život, ne misleći na eventualne pretpreke na putu do ostvarenja cilja. Možete osmisliti i strategije uz pomoć kojih ćete prevazići prepreke.
-Za svaki postignuti potcilj obezbedite sebi malu nagradu, tj.motivaciju da nastavite dalje (na primer, krajnji cilj vam je da ostavite pušenje, a potcilj da svakog meseca smanjujete broj cigareta. Ako ovog meseca popušite manji broj cigareta, počastite sebe nečim što volite)

 Izvor: Sensa